Mozaik
Workers clean up jetsom in the Yangtse River near the Three Gorges Dam in Yichang, central China's Hubei province on July 21, 2010, as the massive flooding on the Yangtze was expected to pose the biggest test for the world's largest hydroelectric project. Flooding in China that has killed more than 700 people this year is the deadliest in a decade and looks set to worsen as the country gets deeper into typhoon season. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR

Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból

Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.
Korábban a témában:

Tisztán látszik, hogy műanyagba fullasztjuk a tengereket. Az adatok megdöbbentőek és magáért beszélnek: minden percben egy szemeteskocsinyi műanyaghulladékot dobunk az óceánba, amelynek lebomlási ideje legkevesebb ezer év. Becslések szerint 700 vadon élő állatfaj szervezetébe kerül nap mint nap műanyag, amely 2050-re a tengeri madarak 99 százalékában megtalálható lesz.

Az óceáni műanyag forrását és mennyiségét érintő kérdések évek óta foglalkoztatják már a természetvédőket, a legégetőbb még is az, hogy miként lehet megakadályozni a műanyag tengerekbe áramlását. Egy új tanulmány most talán megoldást talált a problémára – írja a Treehugger.

Korábbi felmérések arra utaltak, hogy valahol 1.15 és 2.41 millió tonna közötti műanyaghulladék jut a folyókból az óceánokba, a szemét 67 százaléka pedig 20 folyóból ered.

Két német kutatócsoport viszont most nagyobb adatkészlet használatával arra jutott, hogy a folyók szerepe jóval jelentősebb, mint eddig hittük. Közlésük szerint tíz folyó felelhet akár évi négymillió tonna műanyag óceánba kerüléséért is. Ebből adódik, hogy az óceáni szennyeződést drasztikusan lehetne csökkenteni a folyók tisztán tartásával.

A tíz folyót természetesen meg is nevezték.

Kelet Ázsia

 • Jangce
 • Sárga-folyó
 • Hajho-folyó
 • Gyöngy-folyó
 • Amur
 • Mekong

Dél-Ázsia

 • Indus
 • Gangesz

Afrika

 • Nílus
 • Niger-folyó

Bár elsőre a kutatás eredménye lesújtónak tűnhet, a pozitív oldala, hogy kézzel fogható. Mivel a szennyezés jelentős része mindössze tíz folyóból származik, ez a hulladékkezelésre nagy hatással lehet a jövőben.

A szerzők szerint ha sikerülne a tíz legszennyezőbb folyóban lévő hulladékmennyiséget 50 százalékkal csökkenteni, akkor azzal 45 százalékkal esne vissza a folyami hulladék mennyisége a tengerekben.

Ez óriási célkitűzés, de legalább van hol elkezdeni.

Már tisztítja az óceánt a nem mindennapi találmány
A két ausztrál üzletember találmánya segíti természetes vizeink tisztítását.

Kiemelt kép: AFP/STR

Kommentek

VAN, TURKEY - JULY 16: The full moon rises behind photographers' silhouettes in Van, Turkey on July 16, 2019. Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.