Életmód

Az óceánok sosem látott világába repít a Kék bolygó második évada

Október végétől vetítik a BBC legújabb természetfilm-sorozatát. Már a film előzetese is lenyűgöző.

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

Fotó: youtube

A 16 éve bemutatott “A kék bolygó” című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz. A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét – olvasható a The Guardian honlapján. A brit napilapban a közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon.

A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik

Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy minapi tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet.

Az óceán a föld legnagyobb élőhelye. Egy nemzedékkel ezelőtt a Kék Bolygó bepillantást adott a hullámok alatti életbe, de ma már sokkal többet tudunk

– mondja Sir Attenborough a film előzetesében.

Fotó: MTI/EPA/ANDY RAIN

Sir David Attenborogh új hétrészes sorozata bizonyítékokat mutat be arról, hogy a szárazföldön eldobott műanyag több ezer kilométert tesz meg az óceánokon, és hogy az albatrosz műanyaggal kénytelen etetni fiókáit.

A brit természettudós szerint az egyre növekvő hőmérséklet és műanyaghasználat jelenti a legnagyobb veszélyt az óceánok világára

A BBC stábja négy éven keresztül forgatott a víz alatt

2012 óta a Kék Bolygó csapata 125 expedíción vett részt, 39 országot látogatott meg, és mindegyik kontinens partjainál, valamint az összes óceánban filmezett.  Tony Hall, a BBC vezérigazgatója elmondta, hogy a stáb igazi pionírokból áll, akik a tudomány és a filmezés határait feszegetik. Több, mint 1000 órát töltöttek víz alatt, hogy elhozzák a nézőknek a történetmesélés, a kreativitás és a technológia találkozásából születő fúziót.

Sosem volt fontosabb, hogy mindenkinek megmutassuk a természet csodáit, hogy tanítsuk a gyerekeket és a felnőtteket,  hogy megőrizzük a bolygót a következő generációknak.

Az 5 perces előzetes is lenyűgöző

A BBC október 29-én kezdi sugározni a sorozatot Nagy-Britanniában, és már 30 országnak eladták azt.

Kiemelt kép: pixabay.com

Forrás: MTI

Bámulatos a bolygónk, a Föld
A dokumentumfilm sorozat trailere azért tűnt csodálatosabbnak, mint David Attenborough korábbi filmjei, mert az is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik