Életmód

Optimistán tekint előre Sir David Attenborough

1926. május 8-án született minden idők egyik legismertebb természettudósa. Sir David Attenborough két generációnyi pályája alatt látta a pozitív változásokat.

Aki ismeri a világhírű dokumentumfilmes munkásságát, tudja, hogy már az 1950-es évektől jelenteti meg egymás után remekműveit, amelyek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején már a vasfüggönyön túl, többek között hazánkban is nagy sikert arattak. Leghíresebb alkotása talán a kilenc epizódos Élet sorozat, de valószínűleg mindenkinek megvan a saját kedvence a hatalmas életműből.

Fotó: radio times

Sir Attenborough egyébként polihisztor, aki filmjei mellett könyveket ír, narrátorként működik közre más természetfilmesek munkáiban, évtizedekkel ezelőtt a BBC programigazgatója is volt. Az Order of Merit tagja, amely a legmagasabb brit polgári kitüntetés birtokosait tömörítő, 24 fős, igencsak exkluzív csoportosulás.

Számtalan mai munkája már csak azért is meglepő, mert már egy, a 90-es években készült interjújában is elmondta, hogy bizony sokszor gondot jelentenek számára a megfelelő nevek, fogalmak fejből való idézése, bár ez egyáltalán nem köszön vissza a filmjein.

A Bolygónk, a Föld 2 előzetese

Egy, a közelmúltban készült interjújában arról beszélt, nem nagy híve napjaink elektronikus kommunikációjának, és filmjeit is szívesebben készíti egy régebbi kor technológiájával. Bár erről még maga is kételkedve beszél, mondván lehet csak önámítás, hogy a régi mindig jobb.

Ma is éppen olyan elkötelezetten híve vagyok a természet megóvásának mint egykor, ez nem volt és nem is lehet kor függvénye, legyen akárhány éves is az ember.

Kifejtette, hogy munkásságának 60 éve alatt mennyit változott a világ és benne a természetfilmezés. Pályája kezdetén nem volt szokás megmutatni egy természeti katasztrófát, vagy pláne annak a következményeit, a járványokat, a romokat, megsemmisült élettereket, és egészen a hetvenes évekig kellett várni arra, hogy egy természetfilmben megjelenhessen az emberi tevékenység káros hatása a természetre.

Fotó: express.co.uk

Mint egykori programigazgató tisztában van vele, hogy kényes egyensúlyt kell fenntartani, hiszen nem lehet folyamatosan a néző idegeit borzolni az ökológiai és ipari katasztrófák képeivel, mert ez a legbiztosabb módja a néző elriasztásának, viszont hamis képet festünk, ha csak azt mutatjuk meg, ami biztosan tetszik a képernyők előtt ülőknek.

A televíziózás talán legfontosabb üzenete az lenne, hogy az emberekkel megtanítsa, mit tehet saját mikrokörnyezetében, hiszen a sok apró tett a végén összeáll valami hatalmassá.

Fotó: Europress

Két generációnyi pályája alatt igenis látta a pozitív változásokat.

Örömteli, hogy jónéhány fajt  sikerült a kihalás széléről visszahozni, és mindenképp biztató, hogy egyre több országban kerül a nagypolitika homlokterébe a fenntartható fejlődés, és ennek szerves hozadéka, a tudatos környezetvédelem, és az, hogy a felnövekvő generációk egyre környezettudatosabbak.

Attenborough mindent egybevéve optimista a jövőt illetően, de nem győzi hangsúlyozni, hogy ez a folyamat nem ért véget, és még nagyon távoli a végcél, miszerint mindenki rájöjjön arra, milyen csodálatos is a bolygónk, és milyen fontos, hogy megőrizzük a jövőnek.

Innen is nagyon boldog születésnapot kívánunk minden idők egyik legelismertebb természetfilmes ikonjának.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik