Mozaik

Lélegzetelállítóan merész projekt: 73 millió fát ültetnek el Amazóniában

A Conversation International ambiciózus projektjének köszönhetően az elkövetkező hat évben 73 millió új fát ültetnek el a brazíliai Amazonas-medencében – írja az MNN.

A tervek szerint az aktivisták 2023-ig 30 ezer hektárnyi földterületet erdősítenek be, ami nagyjából 30 ezer futballpálya méretének felel meg. Brazília a párizsi klímaegyezményben vállalta, hogy 2030-ig 12 millió hektáron ültet el facsemetéket, a célkitűzés felé pedig a most induló projekttel hatalmas lépést tesznek.

Ez egy lélegzetelállítóan merész projekt. Partnereink segítségével vállaljuk a világ legnagyobb trópusi erdősségének helyreállítását, átvállalva a költségeket is. Amazónia, a régióban élő 25 millió lakos, a megszámlálhatatlan állat- és növényfaj valamint bolygónk éghajlatának sorsa a mi kezünkben van

– nyilatkozott Dr. M. Sanjayan, a Conservation International vezérigazgatója egy közleményben.

Mint fogalmazott, a projekt a meglévő másodlagos erdőterületek gazdagítására irányul kizárólag kiválasztott őshonos fajok ültetésével.

A megvalósításhoz egy Brazíliában kifejlesztett, muvaca névre hallgató ültetési technikát alkalmaznak majd. Ez azt jelenti, hogy a több mint kétszáz őshonos vetőmagját szétszórják a felégetett vagy gondozatlan földterületek minden egyes négyzetméterén. Nem minden mag él meg, de az erősebbek az évek során fákká nőnek.

Mostanáig egymillió fát sikerült ily módon elültetni a régióban.

Ez nem átverés, hanem egy gondosan ellenőrzött kísérlet arra, hogy hogyan lehet helyreállítani a trópusi erdősségeket. Ezt később mások is megismételhetik és jelentősen csökkenthetjük a kiadási költségeket is

– mondta Dr. M. Sanjayan.

Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem érintkeznek egymással
A koronafélénkséget az 1920-as években fedezték fel, azóta nincs rá tudományos magyarázat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik