Életmód

Ne használj szívószálat, a lebomlási ideje 500 év

Indul a Szívószálmentes kampány! Csatlakozz Te is!

Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.

A hónap során a civil szervezet az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat, a vendéglátóegységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába.

A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a facebookra vagy az instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel.

A fődíj – egy két fős vacsora – mellett további ajándékokat is sorsolnak a szervezők.

A nyári kávézgatások és szörpözések közepette, gondolkodjunk el, mielőtt szívószálat használunk!

Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. 

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet.  A Greenfo számításai szerint Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 db szívószállal számolunk/ vendéglátóhely, az 499 200 000 db évente.

A magyarországi vendéglátóhelyek évente  2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot termelnek.

Hová kerül ez a rövid életű műanyag? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, de sok esetben sajnos tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban.

Az alábbi videó sokkoló példája a szívószál károkozásának.

Idén nyáron különös összefogás történt. Számtalan országban álltak a szívószálmentes italozásért. A londoni Soho kerületből például eddig 72 étterem vállalta, hogy csak kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat.

Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek nagy része is vállalta a Soho-beli kihívást. Az alábbi helyeken augusztusban csak akkor kapunk szívószálat, ha ezt külön kérjük: Larus Étterem, Doblo Wine & Bar, Fruccola Arany János utca, Fruccola Kristóf tér Törökméz, Hatpöttyös Étterem, Reggeli, Mártogatós, Pántlika, Funky Pho, Czakó kert, Pohárszék Bor & Kávé, Szimpla Háztáji.

A civil szervezet kéri a lakosságot, hogy idén nyáron mérsékeljék a szívószál használatot és barátaik, ismerőseik figyelmét is hívják fel a szívószál használat kedvezőtlen környezeti hatásaira.

Forrás: greenfo – Kiemelt kép: pixabay.com

8 dolog, amit minden nap használunk, pedig nem kellene
Ha lehet, akkor mellőzzük életünkből ezeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik