Kertünk-Portánk

Tízezer növény tisztítja majd a levegőt Hollandia első függőleges kertjén

Alig néhány nappal azután, hogy elkezdték építeni a világ első erdővárosát Kínában, Stefano Boeri újabb örömhírrel szolgált: cége építheti Hollandia első függőleges kertjét is.

Fotó: Stefano Boeri Architetti

Az Utrechtben épülő Hawthorn Tower teljes egészében zöldbe borul majd és a tervek szerint évi 5.4 tonna szén-dioxidot lesz képes elnyelni. Az épületre megközelítőleg egy hektárnyi erdőt telepítenek majd, és közel harminc különböző növényfaj lesz megtalálható rajta.

Mint közleményükben fogalmaztak, az épület homlokzatán összesen tízezer növényt ültetnek majd el, köztük 360 fát valamint 9640 bokrot illetve virágot.

Fotó: Stefano Boeri Architetti

A város szívébe, Jaarbeursboulevard negyedbe tervezett tornyot a szerződések értelmében 2019-ben kezdik el építeni és 2022-re készülhet el. A projekt legfőbb célja, hogy innovatív módon hozzák közelebb a természetet az emberekhez.

Fotó: Stefano Boeri Architetti

A vegyes használatú épület lesz Utrecht új egészségügyi központja, melyben irodák mellett fitnesz- és jógatermeket, kerékpáros parkolókat és szabadidős tereket is egyaránt létrehoznak. A toronyban szintén megtalálható lesz egy kutatóközpont, ahol az érdeklődők a világszerte épülő függőleges kertekről tájékozódhatnak és különböző környezetvédelmi és botanikai megoldásokról kaphatnak eligazítást.

Fotó: Stefano Boeri Architetti

Nem a Hawthorn Tower lesz az első a saját nemében: többek közt Párizsban, a svájci Lausanne-ban, Shanghajban és az albániai Tiranában is épülnek hasonló környezettudatos épületek a Stefano Boeri Architetti jóvoltából.

Bámulatos spirál-kilátó épül az erdő közepén
Új szintre emelik a turizmust egy dániai erdőben - a szó legszorosabb értelmében.

(Inhabitat)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik