Életmód

Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk

4 év termése:  1 600 tejes doboz, 4 800 méter toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság.

A francia származású Antoine Repessé fotós már több fotójával is felhívta magára a figyelmet, mégis talán a legnagyobbat a környezetvédelem terén alkotta. Még 2011-ben hagyott fel a a szelektív szemétgyűjtéssel, pontosabban saját gyűjtőpontján tárolta azokat. Mindennek oka egy kísérlet, majd egy megdöbbentő fotósorozat készítése volt. Négy évvel később az összegyűlt szeméthalmazt rendezve fotókat készített, ami óriási megdöbbenést váltott ki sokakból.

Fotó: Antoine Repesse

A négy év alatt a Lille-i művész több mint 70 köbméter hulladékot gyűjtött össze: 1 600 tejes dobozt, 4 800 m toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újságot. Mint nyilatkozta, kiugró vizuális élménnyel szerette volna prezentálni környezetszennyező életmódunkat.
Sorozatával mindennapi életünk egyik legnagyobb problémáját feszegeti, melynek középpontja a hulladékgazdálkodásunk, a felelőtlen szemetelésünk, ami sajnos része a globális felmelegedésnek.

 Gyakran beszélünk arról, hogy milyen nagy mennyiségű hulladékot termelünk, de úgy gondolom, hogy a fotók hatása erőteljesebb, mint a szóözön.  Remélem, hogy a projektem ösztönözheti a változást.

Fotó: Antoine Repesse
Fotó: Antoine Repesse
Fotó: Antoine Repesse
Fotó: Antoine Repesse
Fotó: Antoine Repesse
Fotó: Antoine Repesse

Mi a helyzet Magyarországon?

Annak ellenére, hogy szinte mindenkinek ez jut először az eszébe a környezetvédelemről, ahhoz képest mindössze az összes hulladék kb. 17%-át válogatjuk szét, ami jócskán elmarad az északnyugat-európai országok statisztikáitól. Ez a tény akkor sem vigasztaló, ha hozzátesszük, hogy  amíg nálunk évente kb. 370 kg hulladék keletkezik fejenként, addig Nyugat-Európában ez a szám 600-800 kg/fő/év.

Hazánkban már több mint száz cég foglalkozik hulladékhasznosítással, az egyetemeken is komoly kutatómunka folyik ezen a téren. Az újrahasznosított termékek nagyon színes skálán mozognak, erről mi sem tanúskodik jobban, mint a Hulladékból Termék kiállítás.

Az Öko-Pack Kft. évek óta szószólója a környezettudatos nevelésnek, melyben kiemelt szerepet szánnak a hulladék újrahasznosításának mikéntjeire is. Tanösvényeik több eleme is 100% hulladékból készült termékekkel került kivitelezésre, hogy ezek is bizonyítsák a hulladékban rejlő értéket.

Fotó: Öko-pack

A látogatók megpihenhetnek az újrahasznosított padokon, megnézhetik milyen tartós egy hulladékból készült műanyag tábla, vagy játszhatnak az interaktív játékokkal.

Címlapfotó: Antonie Repessé

Emberek milliói figyelik a híres terepkerékpáros különös életét
Nincs hitelkártyája, hiteltartozása és nincsenek halmokban álló számlái sem. A klímavédelem szószólója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik