Virágzó vidékünk

Újra civilek fogtak össze a Tisza megtisztításáért

Korábban a témában:

Véget ért az 5. Pet Kupa, ahol 250 önkéntes segített, és saját szabadidejében tisztította meg hazánk egyik legszebb folyójának felső szakaszát Dombrádtól Tiszalökig- írja az Index.

Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell természetfilmesek még 2013-ban indították el Pet Kupát, ami az elmúlt négy évben 5 tonna szemetet termelt ki a Tiszából, pedig mint tudjuk, a magyarországi hulladék begyűjtése és elszállítása állami feladat lenne. A civil kezdeményezésnek eddig csak azt sikerült elérnie, hogy fő támogatónak az idén beállt mögéjük a Földművelésügyi Minisztérium.

Fotó: Pet Kupa facebook oldal
Fotó: Pet Kupa facebook oldal[/caption]

Az elmúlt négy éve az esemény szinte környezetvédelmi minifesztivállá nőtte ki magát az esemény: egyre több a résztvevő, és egyre több a kézi készítésű, újrahasznosított műanyagpalackokat felhasználó, és csak megújuló energiával hajtott hajó. Az idei túrán 16 hajó indult, köztük egy hatalmas szemétevő hajó, amiben a begyűjtött palackokat tárolták.

A  PET-palackok felhasználásával készült és megújuló energiával hajtott hajó legénysége 5 nap alatt hatalmas mennyiségű szemetet szedett össze a Tiszából:

100 köbméter műanyagpalackot, üveget, hűtőt, cipőt, gyógyszeres fiolát, és számtalan szennyeződést.

A legtöbbet gyűjtő hajó a főként Tilos Rádiós műsorvezetőkből és családtagjaikból álló 8 fős legénység 200 zsáknyi szemetet szedett, ez körülbelül 8000 ezer palackot jelent.

A második helyezett a kárpátaljai fiatalok hajója, a Papilió lett, aminek legénysége megható módon köszönte meg a díjazást.

A 3. a Siemens cég önkénteseinek hajója lett, akik tudományosan megtervezett, modulokból álló tutajukkal nemcsak az egyik leggyorsabbak voltak, hanem a naponta, kétnaponta váltott legénységüknek köszönhetően nem vesztették el a lelkesedésüket sem.

Fotó: Olah-Krisztian
Fotó: Olah-Krisztian[/caption]

Elmondhatjuk, hogy újfent szép és nemes munka volt, hiszen minden egyes kiemelt palack könnyít a Tiszán. Köszönet érte!

További fotók és érdekességek az eseményről a PET Kupa oldalán.

Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk
4 év termése: 1 600 tejes doboz, 4 800 toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.