Életmód

Emberek milliói figyelik a híres terepkerékpáros különös életét

Az ember életét lényegesen leegyszerűsíteni, nem feltétlenül őrült feladat, pusztán erős elhatározás kérdése. Hogy mennyire, az már egyéni választás kérdése.

A San Diego-i természetvédelmi aktivista, író és előadó, világutazó és az Egyesült Államok egyik legismertebb terepkerékpáros versenyzője,  Rob Greenfield, úgy véli, hogy a változás az ember életében kicsi, fokozatos lépések egymásra épülésével kell, hogy bekövetkezzen. Ezeknek a lépéseknek pedig az a célja, hogy az ember a lehető legkisebb “lábnyomot” hagyja maga után a természetben. Célja, hogy inspirálja az embereket, hogy új, boldogabb életet kezdjenek, melyet az egyszerűség és egymás segítése vezérel.

Egyre többeket, köztük Leonardo Dicapriót is foglalkoztatja a klímaváltozás kérdése. Az Özönvíz előtt című filmjében  a Föld megmentésére keresi a választ. Van, akit a betegsége kényszerít az életmódváltásra, Robot pedig belső késztetése indította el ezen az úton. Apró lépésekkel változtatott az életén, miközben gondosan dokumentált minden változást, minden egyes lépést.

Mik voltak a kezdő lépések?

Galéria
Fotó: youtube.com

Mintegy 1000 dollárért vásárolt egy kicsi, bárhol könnyen felállítható, energiatakarékos faházat. Egy bérelt telken rendezte be új életét 5 évvel ezelőtt. Kis területen elkezdte művelni a kertjét,  csak napelemeket, komposztáló Wc-t használt. Fával fűtött, esővizet használt, az óceánban fürdött, szinte zéró hulladékot “termelt”. Mondhatni, teljes az off-grid életmódot folytatott. A San-Diegoi enyhe időjárás kedvezett is ennek az életformának.

Kalandos útjain példát mutatva tanít

2011 óta számtalan természetvédelmi akciót, kampányt tudhat magáénak, emberek tízezrei figyelik kalandos, de példamutató, környezettudatos életét. Mind e mellett a szegények iránti elkötelezettsége miatt Amerikában humanitárius nagykövetként is emlegetik.

2013-ban  kerékpáros túrájával próbálta  felhívni az emberek figyelmét a fenntartható életmódra. 104 nap alatt megtett 7 600 km-t és mindössze 610 liter vizet használt, és 0,9 kg szemetet ” termelt”. ( Az átlagos amerikai körülbelül 100 liter vizet naponta.)

Folytatva misszióját a tisztálkodásához csak természetes vízforrásokat használt. Miközben újra kerékpárra szállt és pásztázta az országot csak tóban, folyókban és esővizet felhasználva fürdött. Egy kampány kísérte végig környezetbarát akcióját melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy milyen egyszerű dolgok is befolyásolják a körülöttünk lévő világot.

 Szeretném, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy mennyi vizet, élelmiszert és energiát pazarolnak el nap, mint nap.

2014 első felében nonprofit szervezetekkel karöltve vadvirágokat és zöldségeket ültetett az utak mentén, hogy minél több embert ösztönözzön az egészséges életmódra és a pazarlásmentes életvitelre.

A statisztikák szerint 165.000.000.000 $ értékű élelmiszert dobunk ki évente, aminek mintegy fele felhasználható lenne, ami sok esetben segíthetné a hátrányos helyzetű emberek élelmiszerellátását is. Vessünk mielőbb véget az élelmiszer-hulladéknak és az éhezésnek.

happy

2016

Rob  az emberek által “termelt” havi mennyiségű szemetét magára aggatva járja a nagyvárosok utcáit, hogy az emberek észrevegyék és tisztában legyenek az általuk okozott környezeti károkkal.

Mindannyian látjuk a fotókat a hulladéklerakókról, az óceánokban lévő hatalmas mennyiségű szemétről mégsem akarjuk észrevenni, hogy mindennek mi vagyunk az okozói.

Éppen ezért ezen akcióm kiemelt eszköze a látvány, hogy mindenki vegye észre, döbbenjen rá, hogy mennyi hulladékkal terheljük hónapról hónapra a környezetünket.

Fotó: youtube.com
Fotó: youtube.com

Boldog, egészséges, szabad és  jövedelmének 90%-t jótékony célokra fordítja

Rob nem mindennapi megmozdulásaival szeretné motiválni a városban élőket, megmutatva nekik, hogy az egyszerűbb, természetközeli életmód megvalósítható még a nagyvárosi környezetben is.

Nincs hitelkártyája, hiteltartozása, és nincsenek halmokban álló számlái sem. Nincs autója, kerékpárral és mezítláb jár, mégis a Föld minden kontinensére eljutott már. Célja a természetvédelmi közösségek kialakítása, és az emberek meggyőzése arról, hogy csak ez az élet adhat boldogságot, egészséget és szabadságot.
Lehet, sőt biztos, hogy nem mindenki számára elfogadható ez a kvázi hajléktalan életmód, de Greenfield jó példával jár elöl, és a lelkesedése ragályos; elmagyarázza és dokumentálja az összes személyes erőfeszítését az elmúlt években, megmutatva, hogy jelentős változás történhet a kis, megvalósítható célok mentén előrehaladva is.
A világ Rob Greenfieldjei jelentik a következő generációknak a túlélés zálogát.

Az emberek pazarlásáról szóló kisfilmjében bemutatja azt a felelőtlen magatartást, amit a víz felhasználásával teszünk.

treehugger, metro )

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik