Életmód

A nő, aki egy év alatt 2,4 tonna szemetet gyűjtött össze a tengerparton

Karen Jenner kicsivel több mint egy évvel ezelőtt Új-Skócia kanadai tartomány egyik tengerpartján sétálgatás közben elkezdte felszedni a földről a legapróbb műanyag darabokat. Eleinte szórakozásként élte meg, majd miután ötszáz is volt belőlük nála, egyre nehezebben talált ugyanolyat a homokban. Ezért úgy döntött, hogy minden szemetet begyűjt a partról, amit mozdítani tud.

Így jutott el mára odáig, hogy több mint 2.4 millió tonna műanyag-hulladékot hordott haza, írja az MNN.

Nova Scotia Beach Garbage Awareness / Facebook

Jenner mindent az istállójába visz, ahol csoportba szedi a talált tárgyakat: kötelek, kupakok, lufik, öngyújtók, szívószálak, játékok és sok más külön található nála. Megszámolja azokat és egyesével le is méri az összeset.

Új-Skóciában csak az általam gyűjtött műanyag nagyon kevés hányada újrahasznosítható, de ami alkalmas rá, az erre a sorsa is jut. Sok dolognak én magam vettem a hasznát az istállómban

– magyarázta a lap megkeresésére.

Nova Scotia Beach Garbage Awareness / Facebook

A nő rendszeresen posztol a Facebook-oldalára, hogy felhívja a figyelmet a brutális szemétproblémára. Úgy érzi, ez a legfontosabb része a tevékenységének, illetve az, hogy mindent pontosan dokumentál.

Ezeket a képeket és számokat nem lehet megkérdőjelezni. Valós adatok

– fogalmazott.

Jenner hetente két-három alkalommal látogat meg öt partszakaszt a közeli öbölben, alkalmanként több óráig gyűjti a hulladékot. Bár vannak tárgyak, amikkel rendszeresen találkozik, néha még ő is meglepődik a látványon.

Az első, amire felkaptam a fejem, egy kókuszdió volt. Azért érdekes, mert a környéken sehol nem terem meg. Van a gyűjteményemben egy 1979-ben gyártott műanyag zacskó is. Sajnos úgy nézett ki, mint új korában

– mesélte.

Nova Scotia Beach Garbage Awareness / Facebook

Általában egyedül megy szemetet szedni. Mivel a fia speciális foglalkoztatást igényel, ez számára kikapcsolódás, ilyenkor relaxál és csak élvezi, hogy csend van a parton.

Nagyon sokan akartak már csatlakozni, de nem szervezek tengerparti takarításokat. Ugyanakkor sokan kommentelik, hogy ők is elkezdték a környékükön kitakarítani a terepet a vizek mentén. Ez szuper!

Nova Scotia Beach Garbage Awareness / Facebook

Bár az istállója ma már tele van szeméttel, Jenner még ennél is többet akar. Mint fogalmazott, olykor a viharok után egészen elképesztő, milyen szeméthegy alakul ki a partokon. Ez elkeserítő, mert hiába takarítja ki, mindig van mit tennie. Azzal szokott viccelődni, hogy ez a bolondok munkája.

Sokszor gondol arra, hogy végleg befejezi, de pár nap múlva újból nekiáll.

Amíg nem sikerül az óceáni műanyaghulladék problémáját felszámolni, addig csak egy csepp a vödörben, amit én teszek.

Piros hó, savas eső, kiszáradt tavak, sárga felhők: a Föld üzeni, ébresztő!
Csokorba szedtük az évtizedek óta tartó globális éghajlatváltozás szembetűnő jeleit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik