Mozaik

Az ország, ahol 30 év alatt megduplázták az erdőterületek méretét

A tengerparti luxust kínáló hotelei mellett Costa Rica évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája.

Costa Rica évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája. A globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik fontos szereplője ez a világszinten nem túl jelentős közép-amerikai kis ország, amely most eltökélte, hogy 2050-re teljes egészében megszünteti a fosszilis energiahordozók használatát, írja a The New York Times .

A lapnak a 38 éves Claudia Dobles várostervező is nyilatkozott, aki történetesen az ország elnökének, Carlos Alvaradónak a felesége. A first lady élharcosa a globális felmelegedés elleni küzdelemnek, amely szerinte beláthatatlan következményekkel járhat, és totális káoszt termethet. Az éghajlati válságot „generációnk legnagyobb feladatának” nevezte.

Green is the New Black

– olvasható a szlogen a first lady pólóján is.

iStock

Costa Ricában mostanra megduplázták az erdős területek méretét

Az 1940-es években az ország több mint háromnegyedét még trópusi esőerdők és más őshonos erdők borították. A kiterjedt, ellenőrizetlen fakitermelés azonban súlyos károkat okozott. 1983-ban az országnak csak 2 százaléka volt már erdőterület. Az évtizedekig tartó erdőirtás után Costa Ricában mára megállították ezt a negatív folyamatot, és faültetésekbe kezdtek. A elmúlt 30 évben megduplázták a fás területeteket, az erdőterület száma 52 százalékra nőtt, ami kétszeres az 1983-as szinthez képest.

Terveik szerint 2021-ben teljes mértékben megújuló energiából termelnék az áramot.

Costra Rica globális szinten már napjainkban is a vezető országok közé tartozik azzal, hogy a villamosenergia 98,5 százalékát megújuló erőforrásokból állítják elő. Nyolcvan százalékban vízerőművek révén, de nap-, szél- és geotermikus energiát is hasznosítanak.

iStock

Legfontosabbnak most a közlekedés megreformálását tartják

Ez jelenleg a legnagyobb károsanyag-kibocsátó az országban. A terv szerint 2022-ra megjelennének a villanyvonatok Costa Ricában, 2035-ban a buszok közel harmada elektromos lenne, 2050-re pedig közel az összes busz és személyautó. Ez azért is kulcsfontosságú, mert a lakosság 40 százaléka, két millió ember a fővárosban, San Joséban vagy az agglomerációban él. Reggelente és esténként itt is állandóak a dugók, a zaj és a környezetszennyezés.

A közlekedés mellett a mezőgazdaság és a hulladékfeldolgozás a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Modern hulladékfeldolgozókra lenne szükség, az újrahasznosítás és a komposztálás  fontosságát is szeretnék minél inkább előtérbe helyezni.

Még egy probléma, amit az 5 millió lakosú Costa Ricának is kezelni kell, az turizmus. Csak a tavalyi évben több mint 3 millió turista nyaralt náluk, amely szintén nagy környezeti terhelést jelent.

Velence fuldoklik a turistákban, végveszélyben a város
A virágzó idegenforgalom veszélyezteti a város túlélését, a helyi szintű kezdeményezések azonban változást hozhatnak.

Zöld stratégiájukkal a világ többi országának is szeretnének példát megmutatni

Bebizonyítani, hogy egy demokratikusan működő rendszer is képes gazdasági fejlődésre károsanyag-kibocsátás nélkül. A tudomány mai állása szerint ugyanis minden országnál valamilyen hasonló változásra lenne szükség, hogy a Föld élhető maradjon.

Néhány hét alatt hárommillió facsemetét ültettek el a vasi erdőkben
A facsemeték mellett fenyőmag és makk is bőven került a talajba.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik