Mozaik
Aerial View of Amazon Rainforest, South America

Az ország, ahol 30 év alatt megduplázták az erdőterületek méretét

A tengerparti luxust kínáló hotelei mellett Costa Rica évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája.
Korábban a témában:

Costa Rica évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája. A globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik fontos szereplője ez a világszinten nem túl jelentős közép-amerikai kis ország, amely most eltökélte, hogy 2050-re teljes egészében megszünteti a fosszilis energiahordozók használatát, írja a The New York Times .

A lapnak a 38 éves Claudia Dobles várostervező is nyilatkozott, aki történetesen az ország elnökének, Carlos Alvaradónak a felesége. A first lady élharcosa a globális felmelegedés elleni küzdelemnek, amely szerinte beláthatatlan következményekkel járhat, és totális káoszt termethet. Az éghajlati válságot „generációnk legnagyobb feladatának” nevezte.

Green is the New Black

– olvasható a szlogen a first lady pólóján is.

Suspended bridge at natural rainforest park, Costa Rica
iStock

Costa Ricában mostanra megduplázták az erdős területek méretét

Az 1940-es években az ország több mint háromnegyedét még trópusi esőerdők és más őshonos erdők borították. A kiterjedt, ellenőrizetlen fakitermelés azonban súlyos károkat okozott. 1983-ban az országnak csak 2 százaléka volt már erdőterület. Az évtizedekig tartó erdőirtás után Costa Ricában mára megállították ezt a negatív folyamatot, és faültetésekbe kezdtek. A elmúlt 30 évben megduplázták a fás területeteket, az erdőterület száma 52 százalékra nőtt, ami kétszeres az 1983-as szinthez képest.

Terveik szerint 2021-ben teljes mértékben megújuló energiából termelnék az áramot.

Costra Rica globális szinten már napjainkban is a vezető országok közé tartozik azzal, hogy a villamosenergia 98,5 százalékát megújuló erőforrásokból állítják elő. Nyolcvan százalékban vízerőművek révén, de nap-, szél- és geotermikus energiát is hasznosítanak.

set of vector horizontal seamless tropical rainforest Jungle backgrounds
iStock

Legfontosabbnak most a közlekedés megreformálását tartják

Ez jelenleg a legnagyobb károsanyag-kibocsátó az országban. A terv szerint 2022-ra megjelennének a villanyvonatok Costa Ricában, 2035-ban a buszok közel harmada elektromos lenne, 2050-re pedig közel az összes busz és személyautó. Ez azért is kulcsfontosságú, mert a lakosság 40 százaléka, két millió ember a fővárosban, San Joséban vagy az agglomerációban él. Reggelente és esténként itt is állandóak a dugók, a zaj és a környezetszennyezés.

A közlekedés mellett a mezőgazdaság és a hulladékfeldolgozás a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Modern hulladékfeldolgozókra lenne szükség, az újrahasznosítás és a komposztálás  fontosságát is szeretnék minél inkább előtérbe helyezni.

Még egy probléma, amit az 5 millió lakosú Costa Ricának is kezelni kell, az turizmus. Csak a tavalyi évben több mint 3 millió turista nyaralt náluk, amely szintén nagy környezeti terhelést jelent.

Tourists walk across the Bridge of Sighs on the Riva degli Schiavoni in Venice, northeastern Italy, on February 16, 2019. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Velence fuldoklik a turistákban, végveszélyben a város
A virágzó idegenforgalom veszélyezteti a város túlélését, a helyi szintű kezdeményezések azonban változást hozhatnak.

Zöld stratégiájukkal a világ többi országának is szeretnének példát megmutatni

Bebizonyítani, hogy egy demokratikusan működő rendszer is képes gazdasági fejlődésre károsanyag-kibocsátás nélkül. A tudomány mai állása szerint ugyanis minden országnál valamilyen hasonló változásra lenne szükség, hogy a Föld élhető maradjon.

Pilisszentkereszt, 2015. november 16.
Egy frissen elültetett tölgycsemete Pilisszentkereszt közelében 2015. november 16-án. Áder János köztársasági elnök köszönetet mondott a 2014 decemberében jégkárt szenvedett erdõk helyreállításáért az erdészeknek és az adományokkal támogatóknak.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Néhány hét alatt hárommillió facsemetét ültettek el a vasi erdőkben
A facsemeték mellett fenyőmag és makk is bőven került a talajba.

Kiemelt kép: iStock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.