Életmód

A sziget, ahol 81 évesen fiatalnak számítanak az emberek

Vastag szemüvegét az orrára csúsztatja, ritka, ősz haját oldalra fésüli és nap mint nap a ráncos ujjai köré fűzi a gyapjú szálait a szövőszéknél Ioanna Proiou. A kézzel készített gépnél alkalmazott technikáját 90 év alatt tökéletesítette – írja a BBC Travel.

Az idős asszony készíti az Athéntól kilencórányi hajóútra lévő, Ikaria szigetén található Christos Raches falujában árulja szőtt zsákjait és ruháit a 300 helyi lakos számára a mái napig. Karjai még mindig ritmikusan mozognak, ahogy a szövőgép megremeg. Nemrég ünnepelte 105. születésnapját. Hogy mi a titka?

Olyasvalamit csinálj az életben, ami megtölt szenvedéllyel. Amikor a férjem évtizedekkel ezelőtt meghalt, én tovább folytattam, amit szerettem. Később valaki megkérte a kezemet, de nemet mondtam. Én a szövőszékemmel élek házasságban

– magyarázta a lap riporterének.

Marissa Tejada

Nem messze Proiou boltjától van a főtér, amely csendes és nyugodt. A helyiek kávét kortyolgatnak a fák árnyékában és a terrakottával fedett házaik mellett vidámkodnak. Az üzleteknek nincs nyitvatartása, a tulajdonosak kedvük szerint nyitnak ki és zárnak be. Egyes boltok a becsületre épülnek: a vevő hazaviszi, ami kell neki, és otthagyja a pulton a pénzt érte.

Ez egy igen jellemző jelenség a görög szigeteken, de Ikaria mégis más, mint a többi. Itt a lakosság egyharmada megéli a 90 éves kort. Az olaszországi Szardínia, a Costa Rica-i Nicoya, a japán Okinawa, a kaliforniai Loma Linda mellett Ikaria az a hely, ahol az emberek a legtovább élnek.

A völgy, ahol 100 évesen még középkorúnak számítanak az emberek
A világ legegészségesebb és legidősebb embereinek titkát évtizedek óta keresik.

Kutatások gyakran az egészséges étrendet és az aktív életmódot jelölik meg a hosszú élet titkaként. Mások szerint a családhoz való kötődés és a hit alapú közösségekben való részvétel is fontos tényező.

Az Ikaria szigetén élők megpróbálják a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolni családtagjaikkal és szomszédjaikkal, az idősek pedig kulcsszerepet töltenek be a közösségben. Gyakran a nagyszülők nevelik fel unokáikat vagy adott esetben vállalkozást vezetnek. Proiou mégis a szövés iránt érzett szenvedélyének tulajdonítja be életerejét.

Sose akarj többet annál, mint amire szükséged van. Ha másokra irigykedsz, attól csak stresszes leszel

– mondta az asszony.

Christodoulos Xenakis nyugalmazott orvosnak viszont van egy másik elmélete arról, hogy az ikariaiak hogyan kerülik el a felesleges szorongást.

Sosem beszélünk meg a találkozókra időpontot

– nyilatkozott higgadtan a 81 éves férfi, aki fiatalembernek számít a helyi norma szerint.

Fotó: Thinkstock

Hozzátette, az idő nagyon fontos része az életnek a szigeten is, de nem úgy, mint ahogy azt nagyon sok ember gondolná.

Nálunk ez inkább úgy megy, hogy majd találkozunk reggel, délután, este. Nem stresszelünk rajta.

Xenakis szerint ez azért lehetséges, mert a szigeten élők számára minden napnak célja van. Izgatottan mesélte, hogy hajóversenyt szerveznek, amelyre 70 év alatt be sem lehetett nevezni. A 20 résztvevő csapat 14 tengeri mérföldes utat tesz meg Samos szigetéről Ikariára, majd vissza.

Ez valójában nem egy verseny. A regatta csak rámutat, hogy még mindig képesek vagyunk erre. Mindig lehet valamit kezdeni az idővel. De ha olyan dolgokat teszel, amelyek boldoggá tesznek, vagy másokat boldoggá tesznek, akkor hogyan érezhetnéd magad rosszul?

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács
Egyszer volt influenzás, és kétszer járt orvosnál a hadifogságot is átélt Laci bácsi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik