Életmód

A völgy, ahol 100 évesen még középkorúnak számítanak az emberek

A világ legegészségesebb és legidősebb embereinek titkát évtizedek óta keresik.

A Hunzák-völgye a Himalájában, Pakisztán legészakibb csücskébenahol Pakisztán Oroszországgal és Kínával „összeér” –, egy különlegesen termékeny völgyben, magaslati sziklás vonulatok közé ékelődve helyezkedik el – olvasható a thespiritscience.net portálon.

A világtól gyakorlatilag teljesen elzárt területen élő törzs életmódjával évtizedek óta foglalkoznak a kutatók.

Gyakorlatilag nem múlik el úgy év, hogy ne tennének hozzá valamit a hunzák csodájához: miként élhetnek akár 145 éven át az ottani emberek, akik között egy 100 éves matuzsálem még középkorúnak számít?

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Mert az csak egy dolog, hogy a hunzák életük során nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, nem használnak internetet, de hogy gyakorlatilag a betegségeket sem ismerik, az valóban párját ritkítja. Ott ismeretlen a szív- és cukorbetegség, a rák, az elhízás, a vérnyomás problémák, és más, a civilizált világban hemzsegő nyavalya.

Hosszú életük egyik titka az egészséges táplálkozás. De mit esznek elsősorban ezek az emberek? Íme!

Nyers gyümölcsök és zöldségek: burgonya, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, fehérrépa, tök, spenót, saláta, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, cseresznye, szeder, dió, mogyoró, mandula.

Állati fehérje: tej, sajt, csirke. A hunzák nem vegetáriánusok, de minimális húst fogyasztanak.

Joghurt: nagyon sokat fogyasztanak belőle, mert bélflóra szempontjából fontos.

Magok: árpa, köles, hajdina, búza, illetve egy Jób könnyének nevezett fűféle gömbölyű magjai..

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A napi élelmiszer átlag 1900 kalória, benne 50 gramm fehérje,, 36 gramm zsír és 365 gramm szénhidrát. Szokásos tavaszi böjtjüket szigorúan betartják, ilyenkor még kevesebbet esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokat pedig nem ismerik.

A másik, a kutatók szerint egészségük megőrzésének fő titka, a sárgabarack és annak magja.

A gyümölcsöt az év minden szakában fogyasztják. Amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el. A napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta akár 30-50 barackmagot is megesznek. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még idős korban is ránctalan, bársonyos.

Az általuk fogyasztott táplálékban hatalmas mennyiségű B17-vitamin van.

Ebből a vitaminból a törzs tagjainak bevitele 200-szor nagyobb, mint egy átlag európai emberé. Esetükben igaz a régi mondás: „Az vagy, amit megeszel.”

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A hunzák naponta sokat dolgoznak gazdaságukban, és a magaslati, szélsőséges időjárás is folyamatosan edzi ellenálló képességüket, testüket. A melegebb évszakokban napi 8-10 órát tartózkodnak napon, de bőrükön nincsenek káros elváltozások.

Közösségük tagjai a jóga „mesterei”, ezáltal nyílik meg számukra a teljes kikapcsolódás, a stressz nélküli élet.

Nem elhanyagolhatóan végtelen energiával rendelkeznek, teli vannak jókedvvel, lelkesedéssel. A nők koruk felét letagadhatnák, egy 80 éves asszony nem néz ki 40 évesnél öregebbnek.

Mindezek után csoda-e, hogy ahol a várható élettartam 135-145 év is lehet,  egy 90 éves férfi még vállalkozik utód nemzésére?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik