Mozaik

“A boldogsághoz elég az éppen elég”

Mike Basich snowboardosként évi 45 millió forintnak megfelelő összeget keresett és egy 380 négyzetméteres házban élt. Aztán életmódot váltott.

lux2

lux

Mike abbahagyta a versenyzést s most egy teljesen elszigetelt házikóban él az amerikai Sierre Nevada hegységben, Truckee mellett, Kaliforniában. Nincs vezetékes víz, elektromos áram, viszont van pezsgőfürdője és fantasztikus kilátással 40 hektárnyi földje, ahol senki más nem él.

Öt évbe telt, mire a házat megépítették, de a végeredményt látva megérte. A munkálatokhoz 175 tonna követ kellett megmozgatniuk.  Ahogyan Basich mondja, ez az ő 35 négyzetméteres luxushotele, amihez egy saját készítésű libegő is tartozik, amit a barátaival készített. A kis ház méretéből fakadóan minden részletet aprólékosan meg kellett tervezni, de megérte a munka és az odafigyelés.

Ez az élet maga a csoda

Van egy sütő, ahol ételt készít magának és egy emeletes ágyon alszik az ablak mellett, amin például nincs függöny. A ház mellett napelemek üzemelnek, amivel saját magának termel áramot. “Szeretem azt hinni, hogy most sokkal közelebb vagyok a természethez, mint egy 380 négyzetméteres házban és ez volt a célom. A Nappal kelek és fekszem és a szobából kinézve éppúgy látom a napfelkeltét, mint a napnyugtát.  Még persze sok teendő van, szeretnék egy kertet, saját gyümölcsfákkal.” -fogalmazott a férfi.

“A legjobb dolog, hogy itt semmivel és senkivel nem kell versenyeznem. Nincs mókuskerék, mint a városokban, itt minden szinkronban működik a természettel. Ez az élet, ez a vidék maga a csoda. “

screen-shot-2015-03-20-at-8-01-15-am

lux19

5-area241-598x400

A boldogsághoz elég az éppen elég!

Folytatva a küldetést az idén barátnőjével egy bádog lakókocsit vásároltak és bemutatókat, előadásokat tartanak. Céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék a “kicsi ház – boldog élet” filozófiáját. Mint mondja a fiatalember: még sokaknak rá kell jönni a mai anyagias világban, hogy a boldogsághoz elég az éppen elég. Nem a sok és nem is kevés. Mindig csak legyen éppen elég!

lux16

lux14

lux11

lux15A miniház-mozgalom nem csak újdonságerejénél fogva érdemel figyelmet, de azért is mert csökkenti a költségeket, kisebb káros hatással van a környezetre és egyszerűbb életstílust eredményez. Kisebb házban lakni nem mindenkinek megfelelő, de hatékony, praktikus megoldás lehet sokaknak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik