Mozaik

Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme

Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek. A tizenegy méter széles betonszerkezetet panorámaablakokkal díszítik és ezáltal a tengeri környezet részét képezi majd. A munkálatok várhatóan 2018 februárjában indulnak majd el és 2019 elején adhatják majd át a norvég partok legdélebbi részén – írja a CNN.

Fotó: Snohetta

Az éttermet a norvég Snøhetta építészeti cég tervezte meg, amely korábban az Oslóban található Norvég Nemzeti Operaház és az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina könyvtár elkészítésével vált ismertté.

A vendéglátóhelyet öt méterrel a felszín alatt építik meg, vastag falai pedig ellenállnak majd a változatos tengeri körülményeknek.

Rune Grasdal projektvezető elmondása szerint az épület egyik nagy előnye, hogy összeköti a természetet és a földet. Mint fogalmazott, a vendégek biztonságban ereszkedhetnek majd le a tengerszint alá és megtapasztalhatják az addig megtapasztalatlant.

Fotó: Snohetta

A háromszintes étteremben összesen százan férnek majd el. A bejárat és a ruhatár mellett egy pezsgőbárt helyeznek el egyfajta átmenetet képezve az óceán és a felszín között.

Lejjebb egy étkező várja majd a látogatókat két hosszú és több kisebb asztallal, melyek mindegyike a négy méter magas ablakok előtt lesz áll majd.

Fotó: Snohetta

Grasdal egy periszkóphoz hasonlította az épületet, amelynek nem a bezártság-, hanem a biztonságérzetet kell előteremtenie az emberekben. Ennek elérése érdekébe a tervezőcsapat számtalan elemet figyelembe vett. Ilyen például a tölgyfabútorok jelenléte és a kiváló világítás.

Izgalmas élménynek kell lennie, ugyanakkor a vendégeknek biztonságban kell érezniük magukat, ha leülnek

– fogalmazott.

Fotó: Snohetta

A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy minél közelebb hozzák a természetet. Emiatt az épületet egy durva betonhéj veszi majd körül, amin a kagylók kényelmesen érzik magukat.

A nyitvatartási időn kívül az egység tengeri biológiai kutatóközpontként szolgál majd, ahol a tengeri életet tanulmányozzák majd több évszakon keresztül a legkülönbözőbb kísérletekkel.

Ilyen lesz a világ első víz alatti városa
Bár a projekt még csak tervezési státuszban van, már maga a koncepció is lenyűgöző.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik