Életmód

600 ezer forintot fizet a festői olasz város azoknak, akik odaköltöznek

Az olaszországi Candela polgármestere úgy akadályozná meg a város teljes elnéptelenedését, hogy fizet a náluk letelepedőknek – írja a CNN Travel.

Nicola Gatta azt szeretné, ha a középkori település újra a régi fényében tündökölne, mint az 1990-es években, amikor több mint 8000-en éltek itt. Mára a lakosság száma 2700-ra csökkent.

Hogy a település visszanyerje elveszített nagyságát, a politikus 2000 eurót – átszámítva 600 ezer forintot – ajánl fel mindazoknak, akik szeretnének odaköltözni.

Fotó: Francesco Pio Delvecchio

„A mini Nápoly”

Nap mint nap szenvedéllyel és elszántsággal dolgozom azon, hogy Candela méltó legyen régi hírnevéhez. Az 1960-as évekig az utazók kicsi Nápolynak nevezték a várost a turistákkal, kereskedőkkel és sikoltozó árusokkal megtelt utcái miatt

– mondta a lap megkeresésére Gatta.

Mostanra a nápolyi nyüzsgést a környező dombok és az érintetlen erdők csendje váltotta fel.

Szinte minden utcasarkon áll egy templom, melyekben egyre kevesebb gyermek születését ünneplik, ugyanakkor annál több idős lakos temetésének adnak otthont.

A festői sikátorok, barokk épületek és boltíves sétálóutcák rengetegét a kihalás fenyegeti. A fiatalok elmenekülnek, hogy máshol boldoguljanak, hátrahagyva az egyre elöregedő népességet.

Gatta azonban minden erejével azon van, hogy feltámassza Candelát a „halálból”. A városban több tucat káprázatos, panorámás teraszokkal és díszes erkélyekkel ellátott fehér ház áll üresen arra várva, hogy új lakosokat fogadjanak.

Fotó: Francesco Pio Delvecchio

Speciális feltételek

A város fellendítésének érdekében a gattai tanács mélyen a zsebébe nyúl.

Az egyedülállóknak 800 euró, a pároknak 1200 euró, a háromtagú családoknak 1500-1800 euró, a négy- és öttagú családoknak pedig több mint kétezer euró jár

– magyarázza Stefano Bascianelli, a polgármester jobbkeze, hozzátéve, hogy a közüzemi számlákra, hulladékdíjra és az óvodai költségekre is lehet pénzt igényelni.

A település mindössze három dolgot vár el cserében:

  • a betelepülőknek Candelában kell lakniuk;
  • házat kell bérelniük;
  • és évi legalább 7500 eurós fizetéssel kell munkát vállalniuk.

Nem akarjuk, hogy az ideköltöző emberek azt gondolják, hogy a városháza bevételeiből megélhetnek, ezért mindenkinek dolgoznia kell és jövedelemmel kell rendelkeznie

– tette hozzá Bascianelli.

A dél-olaszországi településre hat család már le is telepedett, és további öt beadta a jelentkezését.

Ez egy csendes és egyszerű életforma. Nincs tömeg, könnyű közlekedni, nincs forgalom és szmog

– nyilatkozott a CNN-nek Francesco Delvecchio fényképész, aki Puglia régió másik részéből költözött Candelába.

Bár ő még nem részesült a bónuszból, azóta a város értékeinek nagykövetévé nevezték ki. Mint mondta, a város Campania, Basilicata és Molise régió találkozásánál fekszik, és bármerre indul az ember, csodákba botlik.

28 éve egyedül él egy szigeten az olasz férfi
Közel három évtizede kötött ki a parton, miután meghibásodott a katamaránja. Azóta egyszer sem hagyta el a szigetet.

Látványosságok

Puglia egyik legcsodálatosabb strandja mindössze egyórányi kocsiútra található a várostól. A Trasonna, Olaszország legkeskenyebb, mindössze 35 centiméter hosszú sikátora pedig turistalátványosságává vált Candelában.

Az életminőség tökéletes itt. Az elmúlt húsz évben egyetlen bűncselekmény sem történt

– meséli Bascianelli.

A várost sok pénzből újították fel, a közpénzt pedig folklór jelmezekre és fesztiválok finanszírozására használják, hogy ősi hagyományaikat életben tartsák. Minden évben megrendezik virágművészeti fesztiváljukat, ahol a művészek virágszirommal különböző formákkal díszítik ki a járdákat.

Candela az úgynevezett olaszországi istálló szívében fekszik, nem véletlen tehát, hogy a helyi gabonafesztiválon a szántóföldi traktorok parádéjával próbálják feleleveníteni a mezőgazdaság feledésbe merült értékeit.

Az új lakosok részt vehetnek egy lenyűgöző, egyhetes lovas túrán is a Wild Tratturo Regio útvonalon, amely Pescasseroli tengerparti városával köti össze Candelát. De tervezik egy játékmúzeum és egy középkori ruhák bemutatótermének megnyitását is.

Téli mesevilág

Gatta legfigyelemreméltóbb újítása a csillogó mikulásház, amely a karácsonyi legenda, Szent Miklós történetét meséli el, és akinek maradványait Bari városába temették el, bár ezzel kapcsolatban nem is olyan régen újabb kérdések merültek fel.

A polgármester színészeket fizet, akik beöltöznek mikulásnak és egy hónapon át az 1600-as években épült, háromemeletes épületben boldogítják a helyi gyermekeket.

Fotó: Francesco Pio Delvecchio

Nyáron egyszerű idecsalogatni a turistákat, de télen minden kihalt. Szeretnénk egy olyan rendkívüli eseményt létrehozni, ami felkelti az emberek figyelmét fagyban és hóban is

– fogalmazott Bascianelli.

Minden emeleten kialakítottak egy hálószobát puha matracokkal és fényes lámpákkal. Itt alszik a mikulás, akit köszöntenek a gyerekek és átadják neki leveleiket. És van egy hatalmas műhely is, ahol a manók készítik a játékaikat.

Amerre a szem ellát feldíszített karácsonyfákat, plüss rénszarvasokat és fából készült szánkókat, valamint helyben sütött kekszeket találni, miközben az ünnephez illő zene szól.

Gasztronómiai mennyek

Candela gasztronómiája szintén központi szerepet játszik a város életében. A központban található Taste Candela nevű étteremben megkóstolhatjuk a helyi jellegzetességeket, mint például a kolbászt, a krémes sajtos paninit, és az olívaolajas bruschettát.

Egy másik vendéglátóhelyen Puglia híres, kézzel készített rövid tésztájából is falatozhatunk. Bár hagyományosan zöldségekkel tálalják, itt vaddisznó-, nyúl- vagy fácánhússal szolgálják fel a pincérek.

Olyan városnak hangzik, ahol szívesen élnél? Akkor jelentkezz gyorsan, mielőtt a polgármester kifogy a pénzből.

Betiltották a fotózást egy svájci faluban, mert túl gyönyörű
Akik nem tartják be a hétfőn hatályba lépett törvényt, szimbolikusan öt svájci frankot kell fizetniük büntetésként, amit teljes egészében a környezetvédelemre fordítanak.
Olvasói sztorik