Életmód

A hosszú élet titka a százévesekkel teli falu lakói szerint

Sokak a mediterrán diétának tudják be a magas átlagéletkort, sokan valami teljesen másnak.

Egyél rosszul és dolgozz keményen

– felelte a 94 éves Giuseppe, mikor megkérdezték tőle, mi a hosszú élet titka.

Acciaroli egy apró falu Olaszországban Nápolytól délre, ahol Stefano Pisani polgármester elmondása szerint minden tizedik lakó elmúlt százéves.

Giuseppe kacagva vallotta be, életmódja közel sem tiszta, öt évvel ezelőtt még napi két doboz cigarettát szívott el. Az ő receptje teljesen más. Hogy mi a titka? “Donne”, tehát a nők. 2010-ben elvesztette a feleségét és depressziós lett, de muszáj volt túltennie magát a gyászon.

Gondoltam, nincs még itt a világ vége, élnem kellett az életem. Megkérdeztem egy donninát (nénikét), hozzám költözne-e, és igent mondott. A nők elengedhetetlenek, ők tesznek boldoggá.

A falu lakói minden érdeklődőnek határozottan állítják, magas életkorukat az úgynevezett mediterrán diétának köszönhetik. Az étrend rengeteg friss gyümölcsből, zöldségből, halból és mérsékelt mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszerből áll.

acciaroli_4

Acciaroli idős lakói felkeltették a kutatók érdeklődését is, a római La Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem pedig közös tanulmányt készít a településről. 300 helyi százévest vizsgálnak. Céljuk, hogy megértsék, miért élnek itt olyan sokáig az emberek, és miért olyan kevés a szívbetegek és az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Külön hangsúlyt fektetnek rá, hogy megnézzék, a rozmaringfogyasztás és a hegyi séták pozitív hatással bírnak-e az életkorra.

Tény, hogy az olaszok átlagéletkora rendkívül magas, 82 év. Imádják a friss zöldségeket, gyümölcsöket és megszállottan tekintenek az ételekre. Náluk a beszélgetések alapja, hogy ki hol vette az alapanyagokat, hogy csinálta és hogy ette meg az ebédjét.

Az egészségügyi rendszer vitathatatlanul az egyik legjobb Európában.

És ami talán a legfontosabb, nem dolgoznak végkimerülésig.

A 101 éves, nyolcgyermekes Luigina Vigiconta úgy véli, mindig optimistának és udvariasnak kell lenni másokkal. Vincenzo Baratta 103 éves. Elmondása szerint az tartja fiatalon, hogy naponta egyszer eszik és rengeteg nő része az életének.

Fotó: CNN
Fotó: CNN

Antonio a századik születésnapját ünnepelte tavaly februárban. Az 1930-as években Etiópiában szolgált az olasz hadseregnél, majd hazatért, hogy halász lehessen szülőföldjén.

Akkoriban Acciaroli egy elszegényedett, elszigetelt falu volt áram és folyóvíz nélkül. Az emberek azt ették, amit termeltek. Az élet rendkívül nehéz volt: a gyengék fiatalon meghaltak, az erősek túléltek.

Mindenre emlékszem. Mintha csak tegnap lett volna

– mondta Antonio, aki nem akart a diétáról beszélni.

Szerinte a titok a gyönyörű nő, élete nője.

A 93 éves Amina szégyenlősen mosolygott párja mellett. Jó humorú férfiként tekint rá. Antonio folyton verseket ír, majd fejből szavalja el neki azokat.

Szerelem és szeretet, a hosszú élet összetevői. Meg a sok egészséges étel.

(via CNN)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik