Virágzó vidékünk

100 évig is élhet Poroszlón a világ legnagyobb édesvízi hala

Az egykoron a magyar folyókban is élt halfaj hatalmasra megnő.

A vizák magyarországi folyóvizekben a halászok körében korábban oly nagyra tartott állománya, mind a Dunán és Tiszán a Vaskapu-szorosnál épített erőműveknek és a vízszennyezettség fokozódásának hatására drasztikusan lecsökkent, gyakorlatilag teljesen ellehetetlenedett.

Állatvilág - Vizák érkeztek Poroszlóra

Nemzetközi egyezmény védi a vizákat

Ma már horgászata nagyobb mértékben csak a tengerparti országokban lehetséges, de az állománya olyan mértékben megritkult, hogy egy nemzetközi egyezmény értelmében, elviekben csak a tenyésztett halak ikráját lehet nemzetközi kereskedelmi forgalomba hozni. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban ellenben megnézhetjük, milyen gyönyörűek ezek a halak.

Eltűnt a magyarországi folyókból

A hatalmasra növő halfaj az 1950-es évekig még megtalálható volt a Duna és a Tisza vízrendszerében. A Dunán a viza számított a legnagyobb és a legértékesebb mindennapos halnak. Gyakran óriási – 100-500 kg-os – példányai is előfordultak a zsákmányokban. Egykor minden nagyobb folyónkból halászták: a Drávából, a Tiszából, a Marosból és a Körösökből is – írja a Wikipédia.

Állatvilág - Vizák érkeztek Poroszlóra

Nagy fogások

Az utóbbi évszázad második felében feljegyzett vizafogások a Duna magyar szakaszán már eseményszámba mentek. A Tiszából 1920-ban Vásárosnaménynél, 1933-ban Tiszafürednél, 1953-ban Tiszakécskénél még fogtak, később azonban már csak a Dunából, elvétve egy-egy példányt. A Wikipédia szerint a legutóbbi hármat a Dunából fogták: 1957-ben Paksnál egy 2,7 méterest, 1972-ben Ercsinél egy 120 kilóst, majd ismét Paksnál, 1986-ban egy 3 méteres, 180 kilós példányt.

Ma már csak a Fekete-tengerben, a Kaszpi-tengerben, valamint ritkábban az Adriai-tengerben és a vízrendszerükhöz tartozó folyóvizekben honos. Rendkívül lassan, de óriásira nő. A legnagyobb, rekord méretű példány 7,2 méter hosszú és 1571 kilogramm tömegű volt. A vizák egyébként a világ legnagyobb édesvízi halai. Ivarérettségét csak 12-18 éves korában éri el, de 100 évig is élhet.

Evellei József

Poroszlón megcsodálható

A Poroszlón lévő Tisza-tavi Ökocentrum legnagyobb, úgynevezett óriásakváriuma önmagában 535 ezer literes. Itt különlegesvíz alatti alagútban sétálva nyerhetünk bepillantást – közel 5 méter mélyen a víz szintje alatt – olyan különleges halfajták életébe, mint az óriási méretű, méltóságteljesen úszó viza.

Ha tehát nem akarunk vizát fogni a Kaszpi-tengernél, csak látni szeretnénk a hatalmas halakat, érdemes megnézni azokat testközelből Poroszlón.

Fotók: MTI – Bugány János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik