Mozaik

Néhány hét alatt hárommillió facsemetét ültettek el a vasi erdőkben

A facsemeték mellett fenyőmag és makk is bőven került a talajba.

396 hektárnyi területen közel 3 millió – pontosan 2,95 millió – facsemete, valamint makk és erdeifenyő magja került a földbe a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében lévő erdőkben az utóbbi néhány hét alatt, írta a vaol.hu.

Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.

Magyarországon örvendetes módon idén is több megyében folytatódtak a korábban megkezdett faültetési, erdősítési munkálatok. A szakemberek a hiányzó, elhalt facsemeték helyére újakat ültetnek, illetve  újabb területeket erdősítenek be országszerte.

Az elmúlt években kiszámíthatatlanná vált időjárás miatt nagy területen, 188 hektáron kellett fapótlást végezni, melyet a szakemberek 94 százalékban csemeteültetéssel, 6 százalékban makkvetéssel oldottak meg. 

Makk is bőven került a talajba – Fotó: Pixabay

Zaxné Simon Erzsébet, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőművelési, természetvédelmi és közjóléti osztályvezetője szerint a makk- és magvetés előnyösebb, hatékonyabb a csemeteültetéssel szemben, hiszen a facsemete a vetés helyén kel ki, nem kell az átültetéssel járó veszélyekkel számolni, így valószínűleg erősebb lesz, könnyebben meggyökeresedik.

Bár az őszi ültetések rendszerint sikeresebbek mint a tavasziak, a májusi esőzések miatt valószínűleg így is szépen fejlődnek majd a vasi erdőkben az újabb facsemeték.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Mohai Balázs

930 ezer facsemetét ültetett az Ipoly Erdő
A cég Pest és Nógrád megyében 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik