Otthon készült

Vitaminbombaként emlegetik az erdei makkot – Így lehet fogyasztani

Őszi erdei sétáink során gyakran hallhatjuk a tölgyfákról lezuhanó makkok puffanását a dús avaron. Azon túl, hogy rajongási szerethető figurák készíthetők belőle, bizony emberi fogyasztásra is alkalmas.

Szervezetre gyakorolt hatásai

Szakértők gyakran a legenergetikusabb élelmiszerként tekintenek a makkra, amelynek tápértéke valóban vetekszik a legegészségesebb zöldségekével, gyümölcsökével.

Gazdag B12- és B6-vitaminban, folsavban, riboflavinban, tiaminban és niacinban, de sok vasat, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, rezet, mangánt, cinket, fehérjét és rostot tartalmaz.

A makkot amerikai őslakosok valamint a koreaiak fogyasztják előszeretettel, az ázsiai országban zselé és liszt formájában is.

Csersav

Bármennyire is tápláló, egyelőre nem kapja meg a megérdemelt kiemelt figyelmet a makk a konyhamesterek körében.

Ennek oka, hogy magas a csersavtartalma, aminek keserű íze van, ráadásul mérgező is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk

De senki ne aggódjon, a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból, még ha a procedúra kicsit időigényes is.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mit, hogyan?

Válasszunk érett makkokat

A zöld, megfeketedett, penészes makkok maradjanak meg a mókusoknak. Amikre neked szükséged van, az érett, barna színű, héjas és sapkás makkok. Ha apró lyukakat látunk a makkon, azt jelenti, hogy már megkörnyékezték erdei barátaink.

Héjazzuk meg

A tapasztalt erdőjárók tudják, hogy ez a folyamat legidőigényesebb része, ami a csersavtalanítás előtt és után is elvégezhető kalapáccsal, vagy egy nagyon éles késsel. Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy védjük a szemeinket és ujjainkat.

Csersavtalanítás

Ennek három különböző módját is bemutatjuk.

  • Forraljuk – A sapka eltávolítása után merítsük vízbe a makkokat. Forraljuk tíz percig, majd cseréljük ki a vizet és forraljuk újabb tíz percig. Ha harminc percig forraljuk, vagy megvárjuk, míg a víz teljesen elfő róla, sokkal könnyebben tudjuk meghéjazni.
  • Öblítsük – Helyezzük a makkokat gézbe, majd rakjuk hideg csapvízbe órákra. Amikor a víz kitisztul, a makk ehető.
  • Áztassuk – Adjunk literenként egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez és hagyjuk állni legalább 12 órán keresztül.

Ha kész a művelet, ideje eldönteni, hogy mit szeretnénk vele csinálni. Ízesíthetjük vele a húsokat, de ki is száríthatjuk a napon. Ne felejtsük, a nedves makk szinte azonnal bepenészedik. Száradás után készíthetünk belőle lisztet vagy használhatjuk a kávé alternatívájaként.

(Care2)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik