Mozaik

Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen

A későbbiekben egy tanösvényt és lombkorona-megfigyelő állomást is kialakítanak a tó körüli erdőben.

Kisiskolások segítségével folytatódott Hévízen a termáltó körüli erdő rekonstrukciója, írta a zaol.hu .

Az Európában egyedülálló kémiai összetételű, meleg vizű Hévizi-tóban télen is lehet fürdeni. A januári mínuszokban tapasztalható kellemes klímát egy páraréteg biztosítja. A tavat körülölelő véderdőnek köszönhetően a “párapaplan”-t a szél nem tudja elfújni a víz felszínéről, így lehet minden évszakban kellemes a hőmérséklet a fürdőzők számára.

Illusztráció – Fotó: Pixabay
Megszerették a fecskék a Hévízi-tavat
Jelentősen emelkedett a a madarak populációja az elmúlt évhez képest.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház erdőgondnoka által vezetett faültetés célja az erdő jellegének megőrzése, mely a tó védelmének biztosítéka. Jelenleg a 30 hektáros véderdő fái gyakorlatilag egykorúak, ami nem szerencsés. Vissi Géza erdőmérnök kiemelte, ahhoz, hogy vegyes korú legyen az erdő, fontos lépés a mostani kétéves nemzedék elültetése.

Egy Magyarországon őshonos fafajból, a 30 méter magasra növő, hosszú életű kőrisből ültettek el háromszáz darab két éves csemetét a diákokkal.

A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja 661,9 millió forintból valósul meg. Az elmúlt hónapokban az átfogó tóvédelmi program keretében az erdőben bruttó 1326 köbméter fát – zömében zöldjuhart – termeltek ki, ami ezen a területen rendkívül intenzíven szaporodik. A fák helyére 4400 égercsemetét, 3600 kőrist, 3000 kocsánytalan tölgyet ültetnek és 450 kilogramm makkot vetnek el a területen.

Az erdősítési feladatokkal május végére készülnek el, melyet egy tanösvényt és lombkorona-megfigyelő állomás kialakítása követ majd. A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élőhelyeinek rehabilitációját megvalósító projekt 2020-ban zárul.

Kiemelt kép: hévíz-relax.hu

Romantikus hegyi tó a Bükk ölelésében
A történelem emlékeit őrző apátsági templom is egyedi látványosság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik