Mozaik

Édes és fűszeres ízesítésű, ehető evőeszközöket gyártanak Indiában

Bontatlan csomagolásban akár három évig is eltarthatók a gabonafélékből készülő villák és kanalak.

Egy indiai cég környezetbarát ötlettel segíthet a világszinten keletkező tetemes mennyiségű műanyaghulladék elleni harcban – írta a cbc.ca.  Korábban többször hírt adtunk már hasonló kezdeményezésekről, örvendetes, hogy a világ számos pontján történnek erőfeszítések a környezetszennyezés káros hatásainak kiküszöbölésére.

Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból
Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.

A műanyag evőeszközök jelentősen hozzájárulnak Földünkön a növekvő műanyaghulladék-válsághoz. Becslések szerint csupán az Egyesült Államokban körülbelül 40 milliárd műanyag edényt használnak el évente, mely utána a kukákban landol.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Indiában évente mintegy 120 milliárd darab műanyag edényt dobnak el használat után, nem véletlen, hogy éppen az ázsiai ország egyik evőeszközöket gyártó vállalkozójának fejéből pattant ki a kiváló ötlet.

Az indiai Bakey’s cég atyja, Narayana Peesapaty vállalkozó által kifejlesztett ehető villák és kanalak tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül, kölesből, rizsből vagy búzából készülnek.

India évtizedek óta súlyos vízhiánnyal küzd, Narayana Peesapaty ezért olyan nyersanyagot keresett, amely nem okoz túl nagy nyomást India megcsappant vízkészleteire. Az ókori gabonafélék éppen ilyenek, a szárazságtűrő haszonnövények kevesebb öntözővízzel is beérik, ráadásul az ehető evőeszközök nyomán az ország felszíni vizeit szennyező műanyag szemét mennyisége is jócskán csökkenthető.

Natúr, édes és fűszeres ízekben kerülnek forgalomba az evőeszközök, amennyiben nem szeretnénk megenni őket, akkor sem szennyezünk, a kanalak és a villák 4–5 napon belül lebomlanak a természetben.

Indiában évszázadok óta jellemző, széles körben elterjedt a vegetáriánus étkezés, ezért készíti a cég növényi alapanyagokból a különleges evőeszközöket, melyek így vegán élelmiszerként értékesíthetők.

A cég partnerei a világ minden tájáról vásárolják az ehető evőeszközöket egy online áruházon keresztül.

Kiemelt kép: Bakey’s

Békés harcot indított egy algyői zöldséges a nejlonzacskók ellen
Bevásárláskor ismét divatba jöhetnek a faluban a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.
Olvasói sztorik