Életmód

500 milliárd forintot dobunk évente a szemétbe

Ráadásul a szemétszállítás sem ingyenes.

A kukába szemetet szoktunk dobni, legalábbis a normális ember. És eléggé őrültnek, vagy legalábbis nagyon gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy valaki pénzt dobáljon a kukába, majd barátságosan integessen a kukásautónak, miközben elviszi a pénzét a szeméttelepre. Ráadásul a szemétszállítás sem ingyenes. Nos, a helyzet az, hogy mi magyarok vagy nagyon őrültek vagyunk, vagy nagyon gazdagok, mert évente körülbelül 500 milliárd forintot dobunk ki a szemétbe. Nézzük, hogyan jön ki ez az összeg, fejtegeti gondolatsorában a pookerfood.

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet
Jelenleg 80 százalék körüli az újrahasznosítás.

Statisztikai adatok szerint egy átlagos magyar állampolgár egy év alatt 350 kg hulladékot termel. Már (vagy még?) nem vagyunk 10 millióan, számoljunk 9,8 millióval! A két számot összeszorozva kijön, hogy mintegy 3,4 milliárd kilogramm szemetet gyártunk évente! Ennek a hegynyi szemétnek körülbelül az ötöde szintetikus csomagolóanyag, cirka 686 millió kilogramm.

Ha a legolcsóbb strech csomagolóanyaggal számolunk – aminek körülbelül 700 Ft kilója -, akkor ez 480 milliárd forintra jön ki. Bár ez még nem 500 milliárd, de ha ehhez hozzávesszük a többi használható, de kidobott értéket – kezdve a feleslegesen megvásárolt, és kidobott élelemmel, akkor bőven “kijön” az 500 milliárd. Riasztó nagyság!

Ne használj szívószálat, a lebomlási ideje 500 év
Indul a Szívószálmentes kampány! Csatlakozz Te is!

De mit lehet tenni? A válasz borzasztóan egyszerű, a megvalósítás viszont rengeteg odafigyelést, önfegyelmet és hitet követel: nem szabad ennyi műanyag csomagolóanyagot használni feleslegesen! A cég – amely környezetbarát csomagokban szállítja házhoz az ebédet Dél-Alföld több városában – néhány tanáccsal is ellátja az ökotudatos gondolkodás irányába tartókat.

5 lépés a hulladékmentes életmód felé

  • Használjunk az eldobható szatyor helyett tartós táskát minden bevásárlásnál!
  • Használjunk az ásványvizes palack helyett újratölthető palackot és önts bele tisztított csapvizet – ne vegyünk ásványvizet!
  • Az ételkiszállítók közül válasszunk olyat, amelyik lehetőséget ad újrahasznosítható edények használatára!
  • Ha mégis használunk műanyagot, akkor azt ne a kommunális hulladéktárolóba dobjuk, hanem gyűjtsük szelektíven!
  • Az ételt ne pazaroljuk, vásároljunk mértékkel!

Mint írják:

Hiszünk abban, hogy érdemes megkímélni a Föld élővilágát a tengernyi és hegynyi szeméttől, és nem érdemes a rengeteg verejtékkel megtermelt pénzt a kukába dobni!

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik