Életmód

Békés harcot indított egy algyői zöldséges a nejlonzacskók ellen

Bevásárláskor ismét divatba jöhetnek a faluban a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.

Algyőn, a Szeged melletti takaros falu egyik forgalmas utcájában cseppet sem hétköznapi családi zöldséges boltra bukkantunk. Tulajdonosai néhány napja békés harcot indítottak a nejlonzacskók ellen, a fiatalos faluban hosszú szünet után ismét divatba jönnek a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.

Ne dobd ki a régi függönyt, készíts belőle bevásárló szatyrot
Bene Réka kreatív környezetvédő függönyből készít ötletes bevásárlószatyrokat.

Korábban többször hírt adtunk róla, Európa szerte és Magyarországon is több nagy áruházlánc többféle módon igyekszik kivenni részét a környezettudatosabb vásárlási szokások népszerűsítéséből.

Algyő településnek kis Családi Zöldséges üzlete néhány aprónak látszó, ám annál fontosabb lépéssel kezdett el küzdeni a pazarlás ellen, egyszerű, de hatékony, ökos megoldásokkal igyekeznek számottevően csökkenteni az időszakonként keletkező hulladék mennyiségét, és a pazarlást.

“Legyél kosaras!” -elnevezésű kezdeményezéséről Radu Kármen, a ténylegesen családias hangulatú zöldséges vezetője mesélt a Sokszínű Vidéknek.

Korábban láttam a televízióban, vagy talán az interneten egy hasonló kezdeményezést, ez adta az ötletet, hogy megpróbáljuk saját üzletünkben is az öko-s akciókat, új megoldásokat bevezetni. A gyereknap előtt, múlt pénteken nem raktunk ki nejlonzacskókat a zöldségekhez, helyette előzetesen megkértük vevőinket, otthonról hozzanak kosarat, dobozt, vagy vászontáskát, esetleg újrahasznosítható tasakot, zacskót, és ebbe pakolják az árut.

– mondta mosolyogva a fiatalasszony.

Radu Kármen az újrahasznosítható, helyben készült zsákkal – Fotó: Tóth A. Péter

A délelőtti órákban nagy a nyüzsgés, sürgés-forgás a kis zöldséges körül, a helyiek kedvelik a beszélgetős, kedves kiszolgálást, és a fiatalokat, akik egy éve vették át az üzletet a korábbi üzemeltetőtől.

Megüresedett banános és almás dobozokat tesznek ki a bejárat mellé, ezekből ingyen vihet bárki, bármilyen célra, így jóval kevesebb szemetet termelnek. A megnyomódott, vagy enyhén puhult zöldségeket és gyümölcsöket a bejárati ajtó másik oldalán kirakott dobozból bárki kedvére böngészheti, az is ingyen elvihető.

Az én ötletem volt a pénteki naphoz kapcsolódó akció, melyben férjem még most sem hisz, de ragaszkodom hozzá, mert úgy tapasztalom, az emberek fogékonyak a környezetvédelem ügyére. Saját vászontáskáink is vannak, ezeket vevőink számtalanszor használhatják. Úgy tervezem, később több napra is meghirdetjük a “nejlonzacskó mentes napot”, így szépen lassan végleg búcsút vehetünk majd a nejlonoktól.

– meséli Kármen egy éves kis lányával, Kamillával a karján.

Egy hamisítatlan családi zöldséges – Fotó: Tóth A. Péter

Kármen szerint az idősek egy része eleinte nem igazán értette a dolog lényegét, de a többség nagyon örült az ötletnek. Néhány lelkesebb helybéli fiatalasszony korábban is varrt már praktikus szatyrokat másoknak is, megrendelésre. Az üzletvezető hölgy karján a kisbabával beszélgetve érvelt vevőinek, hogy gyermekeik és unokáik jövője a tét, és helyben mindenki sokat tehet ezért.

Nagyszüleink még tudták, mára viszont kiveszőben a praktikus megoldások
10 alapvető tudás, amit újra meg kell tanulnunk.

Örömükre egyre többen érkeznek vászonszatyorral, mások, karjukon fonott kosárral böngészik az epret, a friss paradicsomot és a vöröshagymát. Nagy Ildikó a közeli bölcsődében dolgozik, a törzsvevők közé számít, egy nagyobb hagymás zsákba válogatja a zöldségeket.

Nagyon örülök az akciónak. Fontos, és követendő példának tartjuk ezeket a hulladékok és a pazarlás elleni egyéni felelősségről is szóló lépéseket. Szatyorral szoktam jönni, de most otthon felejtettem, így egy üres hagymás zsákot kértem, most ebbe pakolom a krumplit.

– mondta Nagy Ildikó.

Nagy Ildikó, a kisbolt egyik törzsvevője nagyon örül a kezdeményezésnek – Fotó: Tóth A. Péter

Ildikó munkahelyét, a közeli bölcsődét is Kármenék üzlete látja el friss, tápláló eledellel. Örvendetes, hogy a folyamatosan fiatalodó, élettel teli Algyőn, ennyien magukénak érzik a környezetvédelem ügyét, és ezért hajlandóak fontos lépéseket tenni.

Kiemelt kép: Tóth A. Péter

Környezettudatossággal akár évi 1 millió forint is megspórolható
A tudatos hulladékcsökkentés egyfajta életmód. Kis odafigyeléssel sok minden megváltoztatható, és még pénzt is spórolunk vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik