Mozaik

Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja

A banánban nem az a legnagyszerűbb, hogy banán íze van? Ez volt az első kérdésünk, amikor elolvastuk a hírt, miszerint már neten is könnyedén beszerezhető a gyorsan növő banánfa-csemete, amely kék színű gyümölcsöt terem és vanília fagylalt ízű.

A kék banán magjai pár dollárért kaphatók, de 40-50 dollár közötti áron palántát is rendelhetünk a tengerentúlról.

Termésének zöldes-kék színe van, és állítólag krémesebb, pudingszerű állagú, mint a hagyományos sárga társa.

A kék banán Hawaiin, a Fülöp-szigeteken és Közép-Amerika különböző pontjain őshonos. Bár tipikusan trópusi, a leírások szerint szívós, jól tűri a hideget, és egy kicsit kisebbre nő, mint a hagyományos banánfa, viszont hatalmas levelei gyönyörű  látványt nyújthatnak egy gondozott kertben.

Banánból több mint ezer fajta létezik

Annak ellenére, hogy mi jobbára csak a sárga fajtát ismerjük, sok ezer banánfajta létezik.  Nem csak mi Európában, de a világon mindenütt a Cavendish-t fogyasztjuk leginkább, ez a fajta bírja ugyanis legjobban a strapát, jól szállítható és tárolható, ezért ez a legelterjedtebb. A sokféle banán között azonban közel sem ez a legélvezetesebb ízű.

A banánültetvényeket a közelmúltban egy speciális gombafajta támadta meg, emiatt jelentős veszélybe kerültek a a termőhelyek. Különlegességén túl ezért is örvend egyre nagyobb népszerűségnek a kék színű, vaníliás aromájú fajtája.

A kék banánt egyébként édes és sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk, kókuszos-banános gyümölcsrizsbe, turmixokban, de sütve is kiváló.

Új zöldség született: íme a diborka
A dinnye és az uborka hibridje könnyen emészthető, magas rosttartalmú zöldség.

Kiemelt kép: bananas.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik