Életmód

Új zöldség született: íme a diborka

A dinnye és az uborka hibridje könnyen emészthető, magas rosttartalmú zöldség.

Kereskedelmi forgalomba került Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron.
A Leveranóban működő szövetkezetben már  4000 tonnát termesztenek a hibridből, ami a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki, írta a Magyar Mezőgazdaság.

A Meloncella di Lecce – nevezzük diborkának –  a dinnye és az uborka keresztezésével jött létre, elsősorban Pugliában termesztik.

Alakja az uborkára hasonlít, két fajtájának egyike csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld. Húsa roppanó, kissé fanyar, sajátos aromájú.

Fotó: italiafruit.net

Dél-Olaszországban forgalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Felhasználási lehetőségeit széleskörűek a gasztronómiában, legalábbis ezt hangsúlyozza a marketing, amivel most szeretné a cég több helyre eljuttatni a zöldséget.

Könnyen emészthető, magas rosttartalmú, viszont kevés benne a nátrium, ezért és a többi hasznos tulajdonsága miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják és a nátrium-, valamint kalóriaszegény diétákba építhető.

Bár a Meloncella di Lecce elsősorban nyári fogyasztású zöldségféle, a szövetkezetben márciustól novemberig akarják megnyújtani a termesztési idényét. Sikerült olyan termesztéstechnológiát kidolgozni, amivel a növény hideg- és rothadásérzékenységét figyelembe véve, biztonságosan meghosszabbítható a szedési időszak.

Fotó: italiafruit.net

Kiemelt kép Via Biodiversitapuglia

Így kerülhet vegyszermentes zöldség és gyümölcs az asztalra
Indul a szezon, várják a jelentkezőket a közösségi gazdaságok.
Olvasói sztorik