Életmód

Egy ország, ahol fontos, hogy közösen egyen a család

Igyál több vizet, egyél több zöldséget és gyümölcsöt, étkezz otthon a családdal - így szól Kanada új, hivatalos táplálkozási ajánlása.

Vizet igyál, otthon egyél a családoddal, tányérod felén zöldség és gyümölcs legyen, a tej helyett inkább növényi fehérjét fogyassz, és ne termelj hulladékot – így hangzik Kanada új, hivatalos táplálkozási ajánlása. Az ajánlás több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásával száll szembe, írta a tudatosvasarlo.hu.

Ha szomjas vagy, legjobb, ha vizet iszol. Ezt természetesen lehet ízesíteni friss gyümölcsdarabokkal. A gyümölcsleveket a magas cukortartalom miatt jobb minimalizálni. Az alkoholfogyasztást is jobb visszafogni. Az állati eredetű termékekből az alacsonyabb zsírtartalmút vásárold.

Az ajánlás kitér arra is, hogy érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, és helyettük több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani.


Fotó: pixabay

Kanada új táplálkozási ajánlása 10 év után készült el, amelyet ezúttal szigorúan tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg. Az ajánlás a fehérjeforrásokon és az egyéb ajánlott fogyasztáson túl arra is kitér, hogy az emberek fókuszáljanak jobban az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre.

Bár az ajánlás nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, az arányok látványosan eltolódtak, jelenleg  fehérjeforrásként főleg magvakat, hüvelyeseket, a tofut, halat javasolnak.

A tej fogyasztásának kérdése itthon szakmai körökben is sok vitát kavar. Vannak, akik érzékenység vagy allergia miatt nem fogyaszthatják, de a tej és a tejtermékek tömeges fogyasztásának kérdése messze túlmutat ezen. Önmagában fenntarthatósági szempontból is örvendetes, hogy egy 37 milliós ország hivatalos táplálkozási ajánlása figyelembe vesz olyan szempontokat is, mint a közösségi élmény, a hulladékmentesség, de ide sorolható a tej háttérbe szorulása is, hiszen mára már világossá vált, hogy az állati eredetű táplálék ilyen mértékű globális fogyasztása fenntarthatatlan.

Fotó: food-guide.canada.ca/en/

Az ajánlás tartalmazza a fenti képet, amelyen látható, hogy a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, egy negyedét fehérjedús alapanyagok – magvak, hüvelyesek, tofu, hal -, egy negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák.

Az ajánlás szerint csökkentendő (ha lehet, teljesen kerülendő) élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, az alkohol, a sütemények, a só és a telített zsírok szerepelnek.

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért
Mutatjuk azt is, hogy melyeket érdemes kerülni.

Fontos és újszerű része az ajánlásnak, hogy a fogyasztókat az otthoni közös étkezésekre buzdítják, és arra, hogy a jó példát a szülők a gyermekeiknek is tanítsák meg, mert fontosnak tartják hangsúlyozni: nem csak az lényeges, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy milyen körülmények között.

Külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést a teljes kanadai lakosság számára elérhetővé kellene tenni, beleértve az alacsony jövedelmű családokat is.

Az ajánlás egyéb téren is a tudatosságra buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni kritikus szemlélet és a keletkező szemét csökkentése mind szerepelnek benne.

Kevesen tudják, hogy 2016-tól Magyarországnak is új táplálkozási ajánlása van, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) állított össze, és a www.okostanyer.hu oldalon érhető el.


Fotó: okostanyer.hu

Az OKOSTÁNYÉR® nevet viselő ajánlás tányér alakban ábrázolja a fogyasztandó élelmiszercsoportok arányát a korábbi ház- vagy piramisalak helyett. Ez alapján belátható, hogy az arányokon érdemes változtatnunk: sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét és hüvelyest érdemes fogyasztanunk, a hozzáadott cukron és són pedig lényegesen csökkentenünk.

Az OKOSTÁNYÉR® honlapján mind a felnőttek, mind a gyermekek számára megalkotott útmutató és kísérő anyagok érhetők el, tavaly szeptembertől pedig elérhető a mobiltelefonra letölthető OKOSTÁNYÉR® applikáció is.

Kiemelt kép: iStock

6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
Ezek hasznos tulajdonságai jobban érvényesülnek némi főzőcskézés után, mint alapállapotában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik