Életmód

Ismert magyar kertész emelt szót a műanyag zacskók használata ellen

Ha most arra gondolsz, mennyire elcsépelt ez az egész és úgy véled, te egyedül nagyon kicsi vagy ahhoz, hogy bármit is tehess a világért, akkor most nagyot tévedsz. Ugyanis úgy mentheted meg számos tengeri élőlény és madár életét, hogy közben semmilyen megerőltető dolgot nem kell tenned, mindössze némi odafigyelésre lesz szükség. A fő szabály: egyszerűen száműzd a nejlonzacskókat az életedből! Tudjuk, nem egyszerű dolog ez akkor, amikor úton-útfélen a kezedbe nyomnak egy szatyrot, legyen szó a sarki zöldségesről vagy a közeli üzletről. Viszont ha egyszer megszokod, hogy mindig viszed magaddal a kis vászon tasakodat, akkor máris számos életet mentettél meg, nem beszélve arról, hogy a Föld életét is meghosszabbítottad a segítségével. A jó hír pedig az, hogy egyre több olyan vállalkozás van, ahol egyáltalán nem használnak már nejlont a csomagoláshoz.

Végleg leszámol a műanyag zacskókkal egy nagy áruházlánc
A plasztikszatyrok helyett papírtáskát ajánl a vásárlóknak a DM.

Miért olyan nagy baj, ha nejlonzacskót használok?

A kérdés jogos, pláne, hogy mint tudjuk, Magyarországon minden háztartásban vagy egy szatyor, ami arra hivatott, hogy kizárólag szatyrokat tároljunk benne. Nyilván amíg ez a kupac a spájzban lapul, nem okoz semmi gondot, viszont bizony egy idő után úgyis a szemetesben kötnek majd ki a gyűjtemény darabjai. Innentől kezdve pedig körülbelül ötszáz évre van ahhoz, hogy teljesen eltűnjön. Ez azt jelenti, hogy a zacskó, amit ma kidobsz, valamikor akkor bomlik el, amikor az unokád is dédszülő lesz. A szemétben landoló szatyrok miatt pedig sajnos évente több mint egymillió tengeri élőlény és madár pusztul el, ami döbbenetes adat. A nejlonzacskókba gabalyodott fókák, az elpusztult teknősök, valamint a monumentális méretű beteg bálnák nem csupán riogatások a média irányából, sajnos ez maga a valóság. Bár úgy tűnik, hogy itt Magyarországon, ahol még tenger sincs, nem sokat tehetünk azért, hogy megmentsük ezeket az állatokat, azonban ez koránt sem így van.

Olaszország betiltja az egyszer használatos műanyagokat
Amennyire csak lehet, megtisztítanák a tengeri környezetet.

Egyre több vállalkozás van a környezetvédelem pártján

Szerencsére egyre több kis-közép-és nagyvállalkozás száműzi működéséből a nejlonzacskó használatát. Az élelmiszer üzletek mellett van olyan hazai kertészet is, amely nem csak teljesen elhagyta ezen anyagok használatát, de kampányolnak is amellett, hogy a többi kertész is tegyen hasonlóképp. Megyeri Szabolcs így fogalmaz:

Kertészetem Magyarországon – legjobb tudomásom szerint – legelsőként és remélhetőleg minél előbb több száz másik kertészettel együtt nem használ többé műanyag zacskót, nejlon szatyrot terméket növények csomagolására. Ez azt jelenti, hogy aki tőlünk rendel, biztos lehet abban, hogy műanyag csomagolás nélkül kapja kézhez a kiválasztott növényeket.

Nem csak Szabolcs, de a munkatársai is elkötelezett hívei a zacskómentes világnak, így feltett szándékuk, hogy bevonják ebbe az összes hazai kertészetet és a hazai díszkertész ágazat valamennyi szereplőjét. Részleteket IDE KATTINTVA találsz mindezzel kapcsolatban.

Hogy tehetsz az ügy érdekében te egyedül?

Ha csak annyit teszel, hogy beszerzel egy nagy méretű pamutból készült szatyrot és minden alkalommal ezt használod a bevásárlás során a zacskók helyett, akkor egy év alatt több száz borzalmasan káros nejlontól kíméled meg a Földet, a környezetet és a különböző állatokat. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt legalább húsz-harminc zacskóval kevesebb kerül a tengerekbe, amellyel nem egy állat életét mentheted meg. Ha te is az a típus vagy, aki állandóan otthon felejti a zacskót mikor vásárolni megy, akkor érdemes beszerezned több vászontáskát is, így bekészíthetsz egyet a kocsiba, lehet helye egynek a konyhában, sőt, akár a munkahelyeden is elrejthetsz egyet tartalékba. Így nem kell majd a nagybevásárlás alkalmával a pénztárnál állva a homlokodra csapnod, hogy már megint otthon maradt a táska. Szintén ajánlott olyan helyekről vásárolnod, ahol alapvetően zacskómentesen dolgoznak, így teljesen természetesnek érzed majd, hogy nem nejlonban viszed haza a termékeket. Ezeknek az apró dolgoknak köszönhetően pedig nagyon sokat tehetsz te is a világért.

Ne használj szívószálat, a lebomlási ideje 500 év
Indul a Szívószálmentes kampány! Csatlakozz Te is!

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Olvasói sztorik