Életmód

Olaszország betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Olaszország azt tervezi, hogy betiltja a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök és más eldobható műanyag tárgyak használatát 2020 januárjától - közölte Sergio Costa környezetvédelmi miniszter pénteken.

A tilalom, amely az Európai Unió vonatkozó javaslataira alapul, kiterjed majd más egyszer használatos műanyagokra, így a szívószálakra, az italkeverőkre és a léggömböket tartó nyélre is, írja az MTI.

A célom az, hogy amennyire csak lehet, megtisztítsuk a tengeri környezetet

– indokolta a döntést Costa a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában.

Ennek érdekében először az egyszer használatos műanyagok mennyiségét kell csökkentenünk

– tette hozzá.

Májusban az Európai Bizottság az eldobható műanyag tárgyak európai uniós betiltására szólított fel, hangsúlyozván, hogy a tengerekben lévő szemét több mint 80 százalékát a műanyag teszi ki.

Az olasz tárcavezető bejelentette azt is, hogy 2020-tól megtiltják, hogy a halászhajók visszadobják a hálóikba került hulladékot a tengerekbe, és tilos lesz a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazása is.

Az intézkedéscsomagot magában foglaló törvény már szinte kész van, a kormánynak kell elfogadni és a parlamentben megszavaztatni – tette hozzá a miniszter.

A mikroműanyagok kicsiny, öt milliméternél rövidebb műanyagszemcsék, amelyek szennyezik a tengereket és amelyeket a víztisztítók sem képesek kiszűrni a vízből. Nagy veszélyt jelentenek a tenger élővilágára. A kozmetikai ipar a mikroműanyag-szemcséket az arc- és fogkrémekhez alkalmazza dörzsölő hatása miatt.

2021-től teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon
A környezetünkre nagy veszélyt jelentő műanyag zacskók forgalmazását várhatóan már jövőre betiltják.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik