Életmód

Célba ért az óceántisztító szerkezet, a héten elkezdik a szemétsziget eltakarítását

Szeptember elején számoltunk be róla, hogy kezdetét vette az Ocean Cleanup projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét.

Az éles tesztek a legnagyobb rendben zajlottak, a Wilson névre keresztelt 600 méter hosszú műanyag cső kedden érte el célállomását, és nem sokkal azután elkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget kitakarítása, írja a CNN.

A vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Ocean Cleanup

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre.

Az óceánokba évi 150 millió tonna műanyaghulladék kerül. Az arány a következő évtizedekben megtriplázódhat és komoly következményekkel járhat. A szemét például bekerülhet a táplálékláncunkba is.

A szemétsziget itt lesz jövőre. Itt lesz tíz éve múlva. És talán itt lesz száz év múlva is. Az egyetlen megoldás tehát az, ha kimegyünk és összeszedjük az egészet

– mondta Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója.

Europress/AFP/Josh Edelson

A cég 2013-ban közösségi finanszírozásban több mint kétmillió dollárt gyűjtött a projektre, azóta több mint 30 millió dollár folyt be a számlájukra ilyen formában.

A műanyag cső segítségével 2019 áprilisára 50 tonna hulladékot szeretnének begyűjteni, 2040-re pedig az óceáni műanyagszemét 90 százalékát fel szeretnék számolni.

Korábban mindenki azt mondta, nem lehet kitakarítani az óceánt, a legjobb, amit tehetünk, hogy megállítjuk a szemét gyarapodását. De számomra ez nem egy inspiráló üzenet. Azt szeretnénk, hogy a jövő szebb legyen, mint a jelen, és reméljük, sikerül is elérnünk ezt

– fogalmazott Boyan Slat.

„A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni” - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat
A fiatalember az életét tette fel az óceánok megmentésére, és most hatalmas lépést tett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik