Életmód

Célba ért az óceántisztító szerkezet, a héten elkezdik a szemétsziget eltakarítását

Korábban a témában:

Szeptember elején számoltunk be róla, hogy kezdetét vette az Ocean Cleanup projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét.

Az éles tesztek a legnagyobb rendben zajlottak, a Wilson névre keresztelt 600 méter hosszú műanyag cső kedden érte el célállomását, és nem sokkal azután elkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget kitakarítása, írja a CNN.

A vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Ocean Cleanup

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre.

Az óceánokba évi 150 millió tonna műanyaghulladék kerül. Az arány a következő évtizedekben megtriplázódhat és komoly következményekkel járhat. A szemét például bekerülhet a táplálékláncunkba is.

A szemétsziget itt lesz jövőre. Itt lesz tíz éve múlva. És talán itt lesz száz év múlva is. Az egyetlen megoldás tehát az, ha kimegyünk és összeszedjük az egészet

– mondta Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója.

Dutch inventor and CEO of The Ocean Cleanup Boyan Slat takes a pause between interviews as System 001 (R) is towed out of the San Francisco Bay in San Francisco, California on September 08, 2018. - The prototype technology, developed by Boyan Slat, is about 2,000 feet of floating booms that will be towed out to the Great Pacific Garbage Patch, a floating mass of plastics and trash about the size of France, in hopes of helping remove the pollutants. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Europress/AFP/Josh Edelson

A cég 2013-ban közösségi finanszírozásban több mint kétmillió dollárt gyűjtött a projektre, azóta több mint 30 millió dollár folyt be a számlájukra ilyen formában.

A műanyag cső segítségével 2019 áprilisára 50 tonna hulladékot szeretnének begyűjteni, 2040-re pedig az óceáni műanyagszemét 90 százalékát fel szeretnék számolni.

Korábban mindenki azt mondta, nem lehet kitakarítani az óceánt, a legjobb, amit tehetünk, hogy megállítjuk a szemét gyarapodását. De számomra ez nem egy inspiráló üzenet. Azt szeretnénk, hogy a jövő szebb legyen, mint a jelen, és reméljük, sikerül is elérnünk ezt

– fogalmazott Boyan Slat.

08.09.2018,USA, San Francisco: The Dutchman Boyan Slat, founder of the initiative "Ocean Cleanup", is on the press boat. In San Francisco Bay, the "The Ocean Cleanup" project has set course for the world's largest garbage carpet. A 600 metre long floating pipe, on which a kind of curtain hangs three metres deep into the water, was pulled out to sea with the help of a tugboat from Alameda near San Francisco. Photo: Barbara Munker/dpa
„A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni” - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat
A fiatalember az életét tette fel az óceánok megmentésére, és most hatalmas lépést tett.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.