Életmód

Eldobja a nejlontasakokat a környezettudatos életmódra buzdító SPAR

Újrahasznosítható zöldséges zacskókkal igyekeznek gátat szabni a pazarlásnak.

A SPAR a szegedi, győri, és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra. A SPAR újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai  kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat, olvasható az üzletlánc által kiadott közleményben.

Felelős nagyvállalatként az a célunk, hogy minél kevésbé terheljük a környezetünket. Ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy jelentősen csökkentsük a hulladék mennyiségét, támogassuk a szelektív hulladékgyűjtést, és minden áruházunkban környezetkímélő energiafelhasználási, hűtési és világítási technológiákat alkalmazzunk. Idén március 20-ától pedig alternatív megoldást kínálunk vásárlóinknak a környezettudatosság jegyében: a többször használatos tasakok kevesebb műanyag zacskó szükségességét jelentik, vagyis hozzásegítenek az élhetőbb környezethez

– mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Hazánkban a SPAR áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak. A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket.

  • A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használjuk, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra.
  • Az Earth Policy Institute kimutatásából kiderül, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente,
    és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.
  • Ma Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab. Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, ám ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent.
  • Egy másik kimutatás szerint hazánkban egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy.4 A műanyag zacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem, vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 1000 évig szennyezhetik a bolygónkat. Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei közt szerepel, hogy a 2014-es szinthez képest 2019-re 80 százalékkal csökkenteni kell a zacskóhasználatot, ennek érdekében egyre több tagállam lép fel törvényi eszközökkel, közöttük Magyarország is.

Az új, környezetkímélő SPAR-tasakok jelenleg három városban – Szeged, Győr, Tatábanya -, összesen 20 SPAR üzletben érhetőek el. Amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, úgy valamennyi SPAR áruházban bevezetik a tasakokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik