Mozaik

Így készül vadfűből környezetbarát szívószál

Az ökotudatos megoldással tengeri teknősök ezreinek életét menthetik meg.
Korábban a témában:

Csupán az Egyesült Államok egyedül naponta mintegy 500 millió műanyag szalmát használ és dob ki, ezzel nagyban hozzájárul az óceánokba évente belekerülő 8 millió tonna műanyag elképesztő mennyiségéhez, írta a theepochtimes.com .

Ehető csomagolóanyagot fejlesztettek a tengeri teknősök védelmére
A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.

A tengeri teknősök a nyersolajból készült műanyagokat összetévesztik más, lebegő táplálékokkal, mivel ezek a műanyagok nem bomlanak le, tévedésük könnyen az életükbe kerülhet.

A műanyag szívószálak helyett többféle módon próbálnak világszerte más megoldást találni erre a kihívásra, korábban már rizsszalmából is kísérleteztek hasonló tulajdonságú, környezetbarát termék előállításával. Tengeri állatok millióinak életét mentheti meg a vietnámi Tran Minh Tien ötletes találmánya.

Tran Minh Tien innovációja megmutatta, hogy a vietnami Mekong Delta körüli termőföldekre egy különleges fűféle, a Lepironia articulata töveit ültetve természetes módon kiválthatók a műanyag szívószálak.

A környezetvédő Facebookon közzétett videójában bemutatja az új találmányát, a film rendkívül népszerű lett, rövid idő alatt több mint 2,9 millióan tekintették meg.

The grass is greener when it becomes a straw

A Vietnamese youth is making biodegradable straws with grass that grows wild in the Mekong Delta. https://bit.ly/2I1nF0T

Közzétette: VnExpress International – 2019. március 26., kedd

A rövid videóban az Ong Hut Co. tulajdonosa elmagyarázza, hogy a fűből hogyan készítenek biológiailag lebomló szívószálakat.

Az összegyűjtött fűszárakat megmossák, majd 20 centiméter hosszúságra vágják, a csövek belsejét egy fém rúddal kitisztítják. A megtisztított és kiszárított szálakat végül banánlevélbe csomagolják, és postázzák a megrendelőknek.

A fű szívószálakat két változatban gyártják, friss és szárított formában. A frisseket két hétig hűtőszekrényben lehet tárolni, vagy egy hétig szoba hőmérsékleten tartani, míg a szárítottakat 2–3 napig kiteszik a napsütésre, majd sütőben megsütik. Ezeket sokkal hosszabb ideig, akár fél évig is lehet tárolni szoba hőmérsékleten.

A vadfűből készült szívószálakat a vietnami éttermekben csak egyszer használják fel, ám aki hazaviszi, az otthon még többször újra használhatja.

Világcégek fogtak össze a műanyaghulladék eltüntetésére
Dél-Ázsiában keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb szemét.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.