Mozaik

Így készül vadfűből környezetbarát szívószál

Az ökotudatos megoldással tengeri teknősök ezreinek életét menthetik meg.

Csupán az Egyesült Államok egyedül naponta mintegy 500 millió műanyag szalmát használ és dob ki, ezzel nagyban hozzájárul az óceánokba évente belekerülő 8 millió tonna műanyag elképesztő mennyiségéhez, írta a theepochtimes.com .

Ehető csomagolóanyagot fejlesztettek a tengeri teknősök védelmére
A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.

A tengeri teknősök a nyersolajból készült műanyagokat összetévesztik más, lebegő táplálékokkal, mivel ezek a műanyagok nem bomlanak le, tévedésük könnyen az életükbe kerülhet.

A műanyag szívószálak helyett többféle módon próbálnak világszerte más megoldást találni erre a kihívásra, korábban már rizsszalmából is kísérleteztek hasonló tulajdonságú, környezetbarát termék előállításával. Tengeri állatok millióinak életét mentheti meg a vietnámi Tran Minh Tien ötletes találmánya.

Tran Minh Tien innovációja megmutatta, hogy a vietnami Mekong Delta körüli termőföldekre egy különleges fűféle, a Lepironia articulata töveit ültetve természetes módon kiválthatók a műanyag szívószálak.

A környezetvédő Facebookon közzétett videójában bemutatja az új találmányát, a film rendkívül népszerű lett, rövid idő alatt több mint 2,9 millióan tekintették meg.

The grass is greener when it becomes a straw

A Vietnamese youth is making biodegradable straws with grass that grows wild in the Mekong Delta. https://bit.ly/2I1nF0T

Közzétette: VnExpress International – 2019. március 26., kedd

A rövid videóban az Ong Hut Co. tulajdonosa elmagyarázza, hogy a fűből hogyan készítenek biológiailag lebomló szívószálakat.

Az összegyűjtött fűszárakat megmossák, majd 20 centiméter hosszúságra vágják, a csövek belsejét egy fém rúddal kitisztítják. A megtisztított és kiszárított szálakat végül banánlevélbe csomagolják, és postázzák a megrendelőknek.

A fű szívószálakat két változatban gyártják, friss és szárított formában. A frisseket két hétig hűtőszekrényben lehet tárolni, vagy egy hétig szoba hőmérsékleten tartani, míg a szárítottakat 2–3 napig kiteszik a napsütésre, majd sütőben megsütik. Ezeket sokkal hosszabb ideig, akár fél évig is lehet tárolni szoba hőmérsékleten.

A vadfűből készült szívószálakat a vietnami éttermekben csak egyszer használják fel, ám aki hazaviszi, az otthon még többször újra használhatja.

Világcégek fogtak össze a műanyaghulladék eltüntetésére
Dél-Ázsiában keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb szemét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik