Életmód
Henderson-sziget, 2017. május 16.
A tengeri és sarkvidékkutató intézet (IMAS) által 2017. május 16-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen szeméthalom borítja a Henderson-sziget keleti partját. A világ egyik leginkább elhagyatott helyérõl kiderült, hogy az egyik legszennyezettebb, 18 tonna, 38 millió darab szemetet találtak a szigeten, ami egyébként egy lakatlan atoll. A hulladék 99,8 százaléka mûanyag, ennek 68 százaléka pedig nem is látszik elsõre, mert már a föld alatt van. Naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)

Világcégek fogtak össze a műanyaghulladék eltüntetésére

Dél-Ázsiában keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb szemét.
Korábban a témában:

Végre megmozdult valami a Földet ellepő szeméthegyek, a műanyag hulladék ügyében globális szinten is!

A multinacionális vállalatok is megértették, hogy sürgősen tenni kell valamit, különben a műanyag az egész Földet ellepi és élhetetlenné teszi.

Online sajtótájékoztatón jelentették be  a hírt, mely szerint egymással összefogva létrehozták az Alliance to End Plastic Waste elnevezésű szervezetet, amely kifejezetten a Földön jelenleg fellelhető szemétállományának a kezelését és azok új technológiával való feldolgozását tűzte ki zászlajára, különös tekintettel az óceánokat ellepő szeméthegyekre.

A szövetség tagjai között olyan nagy cégek vannak, mint például a Procter &˛Gamble, a Shell vagy épp a Mitsubishi Chemical Holdings, csak néhányat kiemelve közülük- írja az index.hu

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, tisztában vannak azzal, hogy a műanyag nem tűnhet el teljesen a világunkból, de tudatosabban kell azt kezelni és feldolgozni. Fókuszpontba kerül Dél-Ázsia, mert elmondásuk szerint abban a térségben keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb műanyag hulladék.

David Taylor, a Procter & Gamble vezérigazgatója és az AEPW elnöke kiemelte, hogy a műanyag hulladék nem való sem a természetbe, sem az óceánba, ami egy komoly globális kihívás elé állítja az összefogást, és gyors cselekvést kíván. „Arra buzdítok minden nagyvállalatot, hogy csatlakozzon hozzánk” – tette hozzá.

Stratégiájuk alappillérei: infrastruktúrateremtés, innováció, az érintett területek megtisztítása, valamint a miért és a hogyan oktatása.

Egy globális adatbázis létrehozásával az éppen futó projektek és megoldások nyomon követhetőek lesznek. A szervezet fontos feladata a kormányközi együttműködésre való törekvés, csakúgy, mint a hulladékkezelő kezdeményezések felkarolása, valamint helyi fejlesztések kezdeményezése, nem utolsó sorban pedig az óceánok megújításának a támogatása.

Kiemelt kép: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.