Életmód

Világcégek fogtak össze a műanyaghulladék eltüntetésére

Dél-Ázsiában keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb szemét.

Végre megmozdult valami a Földet ellepő szeméthegyek, a műanyag hulladék ügyében globális szinten is!

A multinacionális vállalatok is megértették, hogy sürgősen tenni kell valamit, különben a műanyag az egész Földet ellepi és élhetetlenné teszi.

Online sajtótájékoztatón jelentették be  a hírt, mely szerint egymással összefogva létrehozták az Alliance to End Plastic Waste elnevezésű szervezetet, amely kifejezetten a Földön jelenleg fellelhető szemétállományának a kezelését és azok új technológiával való feldolgozását tűzte ki zászlajára, különös tekintettel az óceánokat ellepő szeméthegyekre.

A szövetség tagjai között olyan nagy cégek vannak, mint például a Procter &˛Gamble, a Shell vagy épp a Mitsubishi Chemical Holdings, csak néhányat kiemelve közülük- írja az index.hu

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, tisztában vannak azzal, hogy a műanyag nem tűnhet el teljesen a világunkból, de tudatosabban kell azt kezelni és feldolgozni. Fókuszpontba kerül Dél-Ázsia, mert elmondásuk szerint abban a térségben keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb műanyag hulladék.

David Taylor, a Procter & Gamble vezérigazgatója és az AEPW elnöke kiemelte, hogy a műanyag hulladék nem való sem a természetbe, sem az óceánba, ami egy komoly globális kihívás elé állítja az összefogást, és gyors cselekvést kíván. „Arra buzdítok minden nagyvállalatot, hogy csatlakozzon hozzánk” – tette hozzá.

Stratégiájuk alappillérei: infrastruktúrateremtés, innováció, az érintett területek megtisztítása, valamint a miért és a hogyan oktatása.

Egy globális adatbázis létrehozásával az éppen futó projektek és megoldások nyomon követhetőek lesznek. A szervezet fontos feladata a kormányközi együttműködésre való törekvés, csakúgy, mint a hulladékkezelő kezdeményezések felkarolása, valamint helyi fejlesztések kezdeményezése, nem utolsó sorban pedig az óceánok megújításának a támogatása.

Kiemelt kép: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik