Mozaik

Több mint 200 ország tett ígéretet az óceánok szennyezésének megállítására

Több mint 200 ország képviselői írták alá szerdán Nairobiban az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) állásfoglalását, amiben a jogilag kötelező érvényű szerződés előfeltételeként ígéretet tettek rá, hogy megszüntetik az óceáni műanyagszennyezést, írja a Reuters.

Ha a nyílt vizek szennyezése a jelenlegi iramban folytatódnak, akkor 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal, hangzott el a konferencián.

Az előadásokon arról is szó esett, hogy évi nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba, ez pedig megöli a tengeri életet és bekerül az emberi táplálékláncba.

Rendkívül erős az állásfoglalás nyelvezete. Most megállapodtunk, hogy az elkövetkező 18 hónapban megvizsgáljuk, miként tudnánk jogilag kötelező érvényűvé tenni az óceánok védelmét nemzetközi szinten

– mondta a lapnak Vidar Helgesen, Norvégia környezeti minisztere.

Már tisztítja az óceánt a nem mindennapi találmány
A két ausztrál üzletember találmánya segíti természetes vizeink tisztítását.

Mint fogalmazott, Norvégia azért indítványozta az állásfoglalást, mert az ország első kézből érzi a környezetszennyezés okozta károkat.

Mikroműanyagokat találunk a kagylók belsejében, pedig ez olyasvalami, amit mi szeretünk enni. Idén januárban egy meglehetősen ritka bálna vetődött Norvégia partjaira kimerültség miatt, ezért meg kellett ölnünk. A gyomrában harminc műanyagzacskót is találtak

– magyarázta.

Erik Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának a feje elmondta, jelenleg Kína a legnagyobb műanyagszennyező a világon, de már tettek lépéseket, hogy változtassanak a helyzeten.

Ha van állam, amely mindegyiknél jobban próbál változtatni, akkor az Kína. A kormány rendkívüli gyorsasággal és elszántsággal dolgozik az ügyön

– fogalmazott.

A megállapodás szerint a csatlakozó nemzetek elfogadták, hogy elkezdik mérni, mennyi műanyagot eresztenek az óceánba.

Reméljük, hogy tényleges sikerrel járnak majd.

Ne használj szívószálat, a lebomlási ideje 500 év
Indul a Szívószálmentes kampány! Csatlakozz Te is!

Kiemelt kép: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik