Életmód

Már tisztítja az óceánt a nem mindennapi találmány

Két ausztrál üzletember találmánya segíti természetes vizeink tisztítását.

Nem újdonság, hogy környezetszennyező életmódunk következményeként ma már óceánjaink  is nagyon szennyezettek. Tele vannak műanyag hulladékkal, néha olajjal is, ami egyre nagyobb ökológiai problémát okoz. Többféle megoldással próbálkoztak már a helyzet javítása érdekében.

A világ első óceántisztítója, az OceanCleanup az idén kezdte el megtisztítani az óceánokat a több millió tonna felhalmozódott műanyag szeméttől. Az Északi sarkon már be is vetették a prototípust.

Egy másik kezdeményezés két ausztrál fiatalembertől indult. Andrew Turton és Pete Ceglinski két éve az IndieGoGón kezdett pénzt gyűjteni a víztisztító Seabinre. Az első darabot az angliai Portsmouthnál sikerült telepíteniük.

A vízen lebegő eszközben egy, a parton üzemelő szivattyú kelti a vákuumhatást, és nem csak a vízen úszó szennyezéseket szippantja be, hanem az olajat is. A víz visszajut az óceánba, az olaj és a hulladék viszont a gépben marad, amit hulladéktárolóba szállítanak.

A Seabin tengeri élőlényekre nem veszélyes. Naponta kb. 1,5 kg hulladékot gyűjt össze, ami a számítások szerint 20 ezer műanyag palackot vagy 83 ezer műanyag zacskót jelenthet évente.

A programról és részletekről folyamatosan tájékoztatják a környezettudatos életmód híveit.

Kiemelt fotó: nbforum.com

Kezdődik az óceánok tisztítása - 7 millió tonna műanyag újrahasznosul
A cél az óceánok megtisztítása a több millió műanyag szeméttől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik