Életmód

Már tisztítja az óceánt a nem mindennapi találmány

Két ausztrál üzletember találmánya segíti természetes vizeink tisztítását.
Korábban a témában:

Nem újdonság, hogy környezetszennyező életmódunk következményeként ma már óceánjaink  is nagyon szennyezettek. Tele vannak műanyag hulladékkal, néha olajjal is, ami egyre nagyobb ökológiai problémát okoz. Többféle megoldással próbálkoztak már a helyzet javítása érdekében.

A világ első óceántisztítója, az OceanCleanup az idén kezdte el megtisztítani az óceánokat a több millió tonna felhalmozódott műanyag szeméttől. Az Északi sarkon már be is vetették a prototípust.

Egy másik kezdeményezés két ausztrál fiatalembertől indult. Andrew Turton és Pete Ceglinski két éve az IndieGoGón kezdett pénzt gyűjteni a víztisztító Seabinre. Az első darabot az angliai Portsmouthnál sikerült telepíteniük.

A vízen lebegő eszközben egy, a parton üzemelő szivattyú kelti a vákuumhatást, és nem csak a vízen úszó szennyezéseket szippantja be, hanem az olajat is. A víz visszajut az óceánba, az olaj és a hulladék viszont a gépben marad, amit hulladéktárolóba szállítanak.

A Seabin tengeri élőlényekre nem veszélyes. Naponta kb. 1,5 kg hulladékot gyűjt össze, ami a számítások szerint 20 ezer műanyag palackot vagy 83 ezer műanyag zacskót jelenthet évente.

A programról és részletekről folyamatosan tájékoztatják a környezettudatos életmód híveit.

Kiemelt fotó: nbforum.com

Kezdődik az óceánok tisztítása - 7 millió tonna műanyag újrahasznosul
A cél az óceánok megtisztítása a több millió műanyag szeméttől.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.