Mozaik

Ehető csomagolóanyagot fejlesztettek a tengeri teknősök védelmére

A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.

A globalizáció és az ipari társadalmak növekvő környezetszennyezése miatt rengeteg állat pusztul el a világ minden táján, írta a greenfo.hu .

A felelőtlen káros emberi tevékenység talán leglátványosabban a világtengerek lehangoló állapotán szembetűnő. Hatalmas műanyagpalack szigetek és olajfoltok tarkítják több kontinens mentén is a part menti vizeket.

Az óceánokban élő állatok óriási mennyiségben halnak meg olyan műanyag hulladékokba gabalyodva, amikből nem tudnak szabadulni.

Becslések szerint évente egymillió vízi madár és nagyjából 100 ezer tengeri teknős és tengeri emlős, mint például a tengeri vidra hal meg amiatt, hogy nem tud kiszabadulni a műanyagokból. A Saltwater Brewery nevű floridai sörgyár ezért fejlesztett ki egy új csomagolási módot, amivel ez a gond részben orvosolhatóvá válik a közeljövőben.

Tengeri állatok ezreit lehet így megmenteni, hiszen az újfajta csomagolás ehető anyagból készül majd, így táplálékul szolgálhat például a tengeri teknősök számára. A sörfőzés során visszamaradó – tehát bio- és újrahasznosuló – anyagokból, többek között búzából és árpából készítik a hatos rekeszek műanyag alkatrészeit.

A fejlesztéssel a cégnek nem titkolt célja, hogy később az összes műanyag csomagolást más gyártókkal együtt hasonló módon lecserélhessék majd. A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Mikroműanyagokat találtak tengeri teknősök gyomrában
A vizsgált 102 állatban több mint 800 szintetikus részecskét találtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik