Mozaik

Újra tiszta a szlovén tenger vize

Korábban a hajók kagylótalanítására használt vegyi anyag okozta a problémát.

Ismét egészséges és tiszta a tenger Szlovénia partjainál – derült ki a szlovén környezetvédelmi intézet (Arso) 2017-es méréseiből, amelyek egy évtized után jelentős javulást mutattak, és amelyek szerint a kémiai eredetű szennyeződések koncentrációja a megengedett érték alatt maradtak.

Fotó: Wikimedia Commons

A csütörtökön közzétett jelentés emlékeztetett arra, hogy korábban a tributil-ón (TBT) vegyület koncentrációja okozott problémát a szlovén vizekben, amelyet 1960-óta használtak a hajók kagylótalanítására. Az említett vegyi anyag használatát az Európai Unió 2003-ban betiltotta a tengeri élőlények szaporodására és immunrendszerére gyakorolt káros hatása miatt.

2016-ig a szlovén vizek TBT koncentrációja a biztonsági határérték felett volt, mert az anyag lassan bomlik le és évekig is oldódhat a tengerben. Más vegyi szennyeződések, mint például a nehézfémek – higany, ólom – sem haladják meg a megengedett felső határértéket

– olvasható a jelentésben.

A dokumentum mindazonáltal megjegyezte, hogy az optimális értékek ellenére még mindig vannak problémás területek, és a káros anyagok továbbra is negatív hatást gyakorolnak a tengeri organizmusokra. A mintavételek alapján például még mindig nagy mennyiségű higanyt találtak a Koperi-öbölből származó kagylókban, írta az MTI.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Ivan Mlinaric

Mesés látványt nyújtanak a felhők alól Szlovénia gyöngyszemei
A két főszereplő a Bledi-tó és a Bohinji-tó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik