Mozaik

Ez az utolsó generáció, amely megmentheti a bolygót

Az elmúlt négy évtizedben 60 százalékkal csökkent a vadon élő állatok állománya, amint a környezetszennyezés, az erdőirtás, a klímaváltozás és a más, ember okozta tényezők elképesztő krízishez vezettek, írja a WWF a hétfőn kiadott lesújtó jelentésében.

A beszámolóból kiderül, hogy több mint négyezer emlős, madár, hal, hüllő és kétéltű állat száma csökkent drasztikusan 1970 és 2014 között.

A fajkihalási ráta ma már ezerszer magasabb, mielőtt az emberi beavatkozás tényezővé vált az állatok ökoszisztémájában. A bolygó emberi hatásoktól mentes földterületeinek aránya 2050-re a mostani negyedről tizedre csökken.

Kiderült az is, hogy a tengeri madarak 90 százalékának gyomrában van műanyag, holott ugyanez az arány 1960-ban mindössze 5 százalék volt.

Europress/AFP/Orlando Sierra

1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Pedig ahogy minden életet, úgy az emberét is ezek bonyolult hálózata tartja fenn.

A bolygó állapotának romló tendenciája természetesen nem véletlen: 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárdan élünk a Földön -, a világgazdaság pedig a harmincszorosára emelkedett. Földünket elsősorban olyan emberi tevékenységek vagy azok következményei veszélyeztetik, mint az élőhelyek pusztulása, a fajok kizsákmányolása, a túlhasználat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, valamint az invazív fajok és betegségek. Az emberi tevékenység hatása megkérdőjelezhetetlen.

A WWF egy, a párizsi klímaegyezményhez hasonló szerződés megkötését javasolja, amelyben az országok ígéretet tennének az ember környezetre gyakorolt hatásainak csökkentésére. Figyelmeztettek, hogy a természet megóvására irányuló jelenlegi törekvések kevésnek bizonyulnak.

A krízis méreténél és gyorsaságánál fogva példátlan. Elképesztő. 40 évről beszélünk, ami egy szempillantás a Föld történetéhez képest

– nyilatkozott Marco Lambertini, a WWF főigazgatója.

Yasuyoshi Chiba / AFP / Europress

Hozzátette, most, hogy megvan az erőnk a természet kontrollálásához, ugyanúgy bánunk vele, mint 20 ezer évvel ezelőtt a vadászok, csak a XXI. századi technológiával.

Még mindig garantáltnak vesszük a természetet, de ennek véget kell vetni.

Tanya Steel, a WWF egyesült királysági szervezetének vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, mi vagyunk az első generáció, aki tudatában van, hogy pusztítjuk a bolygónkat, és egyben az utolsó is, amely tehet valamit ellene.

Mi mindent taníthat az idősebb generáció a műanyagmentes életről?
A műanyagszennyezés problémájára a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldások a múltban találhatók.

Kiemelt kép: Europress / AFP/ Biosphoto / Yanek Husianycia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik