Mozaik
Chick thinned down and weak Emperor penguin.

Biosphoto / Yanek Husianycia

Ez az utolsó generáció, amely megmentheti a bolygót

Korábban a témában:

Az elmúlt négy évtizedben 60 százalékkal csökkent a vadon élő állatok állománya, amint a környezetszennyezés, az erdőirtás, a klímaváltozás és a más, ember okozta tényezők elképesztő krízishez vezettek, írja a WWF a hétfőn kiadott lesújtó jelentésében.

A beszámolóból kiderül, hogy több mint négyezer emlős, madár, hal, hüllő és kétéltű állat száma csökkent drasztikusan 1970 és 2014 között.

A fajkihalási ráta ma már ezerszer magasabb, mielőtt az emberi beavatkozás tényezővé vált az állatok ökoszisztémájában. A bolygó emberi hatásoktól mentes földterületeinek aránya 2050-re a mostani negyedről tizedre csökken.

Kiderült az is, hogy a tengeri madarak 90 százalékának gyomrában van műanyag, holott ugyanez az arány 1960-ban mindössze 5 százalék volt.

View of a teddy bear found during plastic collection at the beach of Roatan, Honduras on October 9, 2018. - An Israeli businessman and a mission of experts are testing a vessel with a device that will allow the collection of an island of plastic waste floating in the Caribbean. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP)
Europress/AFP/Orlando Sierra

1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Pedig ahogy minden életet, úgy az emberét is ezek bonyolult hálózata tartja fenn.

A bolygó állapotának romló tendenciája természetesen nem véletlen: 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárdan élünk a Földön -, a világgazdaság pedig a harmincszorosára emelkedett. Földünket elsősorban olyan emberi tevékenységek vagy azok következményei veszélyeztetik, mint az élőhelyek pusztulása, a fajok kizsákmányolása, a túlhasználat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, valamint az invazív fajok és betegségek. Az emberi tevékenység hatása megkérdőjelezhetetlen.

A WWF egy, a párizsi klímaegyezményhez hasonló szerződés megkötését javasolja, amelyben az országok ígéretet tennének az ember környezetre gyakorolt hatásainak csökkentésére. Figyelmeztettek, hogy a természet megóvására irányuló jelenlegi törekvések kevésnek bizonyulnak.

A krízis méreténél és gyorsaságánál fogva példátlan. Elképesztő. 40 évről beszélünk, ami egy szempillantás a Föld történetéhez képest

– nyilatkozott Marco Lambertini, a WWF főigazgatója.

(FILES) This file photo taken on January 24, 2018 shows an elephant calf grazing in the Mara Triangle, the north western part of Masai Mara national reserve managed by Non profit organization Mara Conservancy, in southern Kenya. - "Runaway consumption" has decimated global wildlife, triggered a mass extinction and exhausted Earth's capacity to accommodate humanity's expanding appetites, the global conservation group WWF warned on October 30, 2018. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Yasuyoshi Chiba / AFP / Europress

Hozzátette, most, hogy megvan az erőnk a természet kontrollálásához, ugyanúgy bánunk vele, mint 20 ezer évvel ezelőtt a vadászok, csak a XXI. századi technológiával.

Még mindig garantáltnak vesszük a természetet, de ennek véget kell vetni.

Tanya Steel, a WWF egyesült királysági szervezetének vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, mi vagyunk az első generáció, aki tudatában van, hogy pusztítjuk a bolygónkat, és egyben az utolsó is, amely tehet valamit ellene.

Mi mindent taníthat az idősebb generáció a műanyagmentes életről?
A műanyagszennyezés problémájára a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldások a múltban találhatók.

Kiemelt kép: Europress / AFP/ Biosphoto / Yanek Husianycia

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.