Életmód

Ingyen sör, jégkrém vagy mozijegy jár a biciklizőknek egy olasz városban

Marco Amadori várostervező 2017-ben állt elő egy formabontó ötlettel, hogy még több embert vonjon be a környezettudatos utazásba. A szakember tavaly dolgozta ki a Bella Mossa – magyarul Jó Munka – nevezetű környezetszennyezés elleni programját.

A rendszer óriási sikernek örvend az olaszországi Bologna városában, ahol a helyieket és a látogatókat megjutalmazzák, ha kerékpárral, gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközökkel közlekednek. Az embereknek ehhez mindössze le kell tölteniük a telefonjukra egy applikációt, amelyben rögzíthetik az útjaikat. Cserébe pedig ingyen sört, jégkrémet vagy mozijegyet kapnak ajándékba, derül ki a BBC riportjából.

Most először sikerült minden embert megmozgatnunk. A pontgyűjtő rendszer nem a távolságot jutalmazza, hanem minden egyes megtett utat, hiszen nagyon fontos, hogy még egy egy kilométeres távot is fenntartható módon tegyünk meg

– mondta a lapnak Marco Amadori.

Az alkalmazásba beépítettek egy GPS-nyomkövetőt, ezzel biztosítva, hogy az emberek ne csaljanak. Az app pedig pontosan kiszámolja, hogy egy-egy úttal mennyi szén-dioxid levegőbe kerülését akadályozta meg a felhasználó.

Thinkstock

A végső cél, hogy a fenntartható utazást még vonzóbbá tegyék. Úgy néz ki, hogy megéri, ugyanis mostanáig 100 helyi vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez ajándékkuponokkal, amelyekből csak tavaly 16 ezret osztottak szét.

Az applikáció felhasználói több mint 3.7 millió kilométert tettek meg az előző évben. Egy nap csak négy utat vihetnek fel a rendszerbe. Azért csak ennyit, hogy minél hosszabb ideig legyenek részesei az akciónak, és motiválják őket az ajándékok.

Élet a spanyol városban, ahol betiltották az autókat
A polgármester szerint mielőtt megválasztották, naponta 14 ezer autó járt-kelt az utakon. Ez több, mint amennyien a városban összesen élnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik