Kertünk-Portánk

Napelemekbe öltözik az ökotudatos alföldi kisváros

Kiskunfélegyházán biomassza-erőművet is szeretnének építeni.

Éves szinten 10 millió forint nagyságrendű megtakarítást érnek el Kiskunfélegyházán azzal a mintegy 400 millió forint értékű beruházással, amelynek keretében napelem kerül az önkormányzat szinte valamennyi intézményére. Ezzel a város is részévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek „napelem-forradalomként” emlegetnek, írja a Félegyházi Közlöny.

A projekt keretében 626 kilowatt teljesítményű napelemrendszert telepítenek, összesen huszonhat középületi ingatlanra: az óvodákra, iskolákra, a szociális otthonra és a városi sportcsarnokra. 

A beruházás projekt jól illeszkedik abba a folyamatba, ami megjelent már többek között a közvilágítás korszerűsítésében, a zöldfelületek folyamatos bővítésében, az energiatakarékos megoldások tudatos keresésében. Kiskunfélegyházán termálvízzel fűtik az uszodát, és magas szintű hőtechnikai megoldásokat választottak a ravatalozó és az új óvoda terveztetésénél is.

A mostani projekt jelentős megtakarítást hoz a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudunk ezzel megspórolni az iskolák számára is, amit a jobb színvonalú oktatásra lehet fordítani

– mondta a portálnak Csányi József polgármester.

A városban keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak.

Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu
Nagypáli újkori sikertörténete 1996 novemberében kezdődött.

Kiemelt kép: Fantoly Márton/Félegyházi Közlöny

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik