Virágzó vidékünk

Bíznak a császárfa sikerében Sirokban

Három év alatt hetvenet, idén százat ültettek.

A Mátra keleti szélén elterülő Sirok község leginkább váráról ismert, ám egyre többet hallani a helyi önkormányzat sikeres fejlesztéseiről és mindennapjairól is. Tuza Gábor polgármesternek köszönhetően a Facebook oldalán közzétett posztokkal Sirok élete nyitott könyv, mint ahogy saját élete is.

Sirok legújabb attrakciója a császárfa-projekt, bár az nem minden lakónak nyerte el a tetszését. A fák telepítésével párhuzamosan ugyanis elsősorban a lakótelepen, de a község más területén az ötven-hatvan éve telepített hatalmas fákat – melyek túlnőtték az épületeket, elöregedtek és veszélyessé váltak – szakember véleményét kikérve kivágják.

Nagy a felháborodás, fanyűvőnek, fagyilkosnak hívnak, de ha valakinek adott esetben például csak az autójára dőlne egy öreg fa, akkor az önkormányzat lenne a hibás. Ezért gondoltunk olyan új telepítésű fára, ami gyorsan nő, sok vizet szív fel – hiszen a lakótelep mocsaras területre épült – , árnyékot ad és még szép is. A császárfára esett a választásunk

– mondta érdeklődésünkre Tuza Gábor.

Három éve telepítették az elsőket, a szakirodalom ajánlásainak megfelelően gondozzák azokat Van olyan, ami már közel öt méteres, de elég nagy a különbség a fejlődésük között a talaj és a vízszint miatt. Ezeknek a fáknak az első fagykor egyszerre hullik le minden levelük, így csak egyszer kell takarítani környezetükben. Három év alatt több mint hetvenet ültettek, idén pedig egy mélyvizes területre száz darabot.

Nyertünk egy pályázatot biomasszás kazánra. Állítólag ezek a fák hét-nyolc év alatt vágásérettek, és ráadásul a tőről újra hajtanak, tehát nem kell újratelepíteni, ezért reményeink szserint jól tudjuk majd hasznosítani a faanyagot

– tájékoztatott a polgármester.

Tuza Gábor saját portája udvarára is ültetett egy császárfát, mely nem egészen négy hónapos, és 220 centiméter magas. Ezt látva talán az elégedetlenkedő helyiek is megnyugszanak, és belátják: több okból is van előnye a császárfának.

Fotók: Sokszínű Vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik