Kertünk-Portánk

Előbújtak a bozótosból a siroki barlanglakások

Mintegy két évtizede költöztették ki belőlük az utolsó lakókat.

Dinamikusan fejlődő település a Heves megyei Sirok, ahol évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a turizmus fejlesztésére, a község csinosítására. Most is nagy fába vágták a fejszéjüket a községben: egy sikeres turisztikai pályázat eredményeként tanösvényeket alakítanak ki, melynek keretében az egyik domboldalban egy évtizedeken át elhanyagolt területet is meg kell tisztítaniuk. Itt bújtak elő a bozótosból az egykori barlanglakások.

Sirok környékén az elmúlt évszázadban öt kőbánya működött – mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Tuza Gábor polgármester. – A bányászok és kőfaragók mellett romák is laktak Sirok barlanglakásaiban, ám a múlt század végéig folyamatosan kiköltöztették onnan a családokat, jó két évtizede az utolsókat.

Azóta a terület illegális szemétlerakóvá változott, a kupacok az elburjánzott növényzettel együtt úgy megnőttek, hogy láthatatlanná tették a barlanglakásokat. Aztán jött a mostani pályázat, és elkezdődött a domboldal takarítása.

Mintegy 150-180 köbméter szemetet szállítottunk el a helyszínről, miközben sorra bújtak elő a bozótos mögül az egykori barlanglakások. Előttük vezet majd az egyik tanösvény, s mivel néhány építmény elfogadható állapotban van, azokat turisztikai célra szeretnénk hasznosítani – említette Tuza Gábor.

A falu első emberétől megtudtuk, hogy szeretnék a használható állapotban lévő barlanglakásokat korhűen berendezni, majd bemutatni a turistáknak azt, hogyan alakultak ki, és kik, milyen körülmények között éltek bennük. Hogy véletlenül se legyenek újabb szeméthalmok azokban, a felújításig befalazták a bejárati nyílásokat – azaz bezárták a barlanglakásokat.

Fotók: Tuza Gábor

EZ IS ÉRDEKELHET:

Olvasói sztorik