Virágzó vidékünk

Hatalmasra nőnek a kínai csodafák Bolháson

Tíz tővel kezdték, most négyszáz van belőle.

A smaragdfa hihetetlenül gyorsan növő fafajta, mely kiválóan érzi magát a jó szerkezetű bolhási talajban. Ugyan az erdészek sem javasolták ültetését, a helyi önkormányzat mégis vásárolt tíz palántát belőle – írja a sonline.hu.

csaszar1

Akkor májusban ültették el, és szeptember végére két-három méteresek lettek, ami nem véletlen, hiszen a fák naponta 2,5 centimétert nőnek. Ma már 400 fájuk van, amiből 350 használható. Négy-öt év múlva lehet majd kivágni azokat, akkor egy fa 40-50 ezer forint hasznot hozhat.

Amit a smaragdfáról tudni érdemes

A kínai császárfából keresztezett hibrid smaragdfa különlegességei közé tartozik, hogy nem csak gyors növekedésű, de virágos és nyolc éves korától már kitűnő minőségű – magas fűtőértékű – faanyagot biztosít. A fafajta 11 változata Japánból Kínán keresztül indult hódító útjára és gyors növekedése mellett rossz talajokon történő telepíthetősége, jó éghetősége, kiváló minősége miatt ültetik világszerte. A fajta térnyerésének nagy lendületet adott a smaragdfa megjelenése, amely rendkívül magas széndioxid megkötő képességével, levelinek magas protein- és nitrogéntartalmával valamint kiemelkedő energiatartalmával (4500kcal/kg) egyedülálló opciókat és eredményt biztosít az ültetvényes gazdálkodóknak. A biomasszától az épületfáig, a levéltrágyától az állati takarmányig ad választási lehetőséget az ültetvény típusától és életkorától függően az optimális hozam elérésére.

Világviszonylatban egyedülálló, ahogyan Bolháson kertészkednek a smaragdfák alatt, ugyanis ott van a közmunkások konyhakertje. A magas fák lombozata csak júliusra fejlődik ki, alatta a kiskerti növények tökéletesen fejlődnek, a nagy nyári forróságban viszont árnyékot biztosít nekik a smaragdfa.

Bolháson jövőre először virágoznak majd a smaragdfák, melyek a tapasztalatok szerint – a szorgos méheknek köszönhetően – egy hektáron 700 kiló mézet adhatnak.

Képeink illusztrációk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik