Virágzó vidékünk

12 jelölt az Év fája díjra – Már lehet szavazni

Hős fa címet is adományoznak.

Javában tart a szavazás az Év fájára: október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. A júniusi nevezési határidőig 39 fa története érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri tizenkettőt juttatott a döntőbe.

Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A kihívásra bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt jelölő közösségnek. A fa kora és mérete nem számított, előny volt azonban, ha őshonos, közterületen áll vagy története környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

Cikkünk megjelenésekor a képen látható kéttörzsű korai juharfa vezeti a versenyt
Cikkünk megjelenésekor a képen látható kéttörzsű korai juharfa vezeti a versenyt

Az idei jelöltek:

Arany János-kőrisfa,

Balaton idős hársa – a Szerelmesek fája,

gerlai galagonyafa,

hajdúszoboszlói millenniumi tölgy,

Jászai Mari tér legszebb platánja,

kunbaracsi tölgy,

kéttörzsű korai juharfa,

ragályi öreg tölgy,

vándorló fák,

Városliget hős platánja,

vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában

zalaszentgróti Batthyány kastély három testőre.

A versenyben minden évben három díjat osztanak ki: az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet a zsűri osztja ki és egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesület különdíját kapja.

A Hős Fa címet olyan fa vagy facsoport nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A verseny szervezői bíznak abban, hogy a díj is hozzájárul a fák életének megőrzéséhez.

A szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz, a végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával, november 4-én teszi közzé az alapítvány.

A magyar nyertes jövőre az év európai fája címért is versenghet. A nemzetközi megmérettetésen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, háromszor első és többször második helyezést értek el, tavaly például a bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája.

SZAVAZNI ITT LEHET!

Címfotó: gerlai galagonyafa

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik