Mozaik

A fák úgy kötődnek egymáshoz, mint egy idős házaspár

A fáknak vannak érzéseik. Éreznek fájdalmat, de olyan érzelmeket is ki tudnak mutatni, mint a félelem. A fák szeretnek közel állni egymáshoz és ölelkezni. Tulajdonképpen barátság ez köztük.

Csak néhány csodálatos észrevétel Peter Wohlleben német erdész, The Hidden Life of Trees című bestseller szerzőjétől.

Wohlleben a közelmúltban Suzanne Simard, a kanadai University of British Columbia ökológusával folytatta a fák tanulmányozását és Intelligens Fák néven dokumentumfilmet készítettek felfedezéseikről.

Filmjükben feltárták a különböző módszereket, melyekkel a fák kommunikálnak egymással.

A fák nem arra várnak, hogy bútorok, épületek vagy tűzifa készüljön belőlük, sokkal többek ennél. Többek, mint oxigént előállító és levegőtisztító élőlények. Egyediek, vannak érzéseik, közös nyelvük, és vigyáznak egymásra

– mondta Wohlleben a film trailerében.

Létezik a barátság a fák között. Úgy kötődnek egymáshoz, mint egy idős házaspár.

A német szakember korábbi kutatómunkái során is állította, a fák barátkoznak. Mint fogalmazott, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ágaik távolodnak egymástól, így nem árnyékolják be a másikat.

A biológusok antropomorfózisnak* hívják. De én emberi nyelvet használok, a tudományos nyelvet ugyanis a laikusok nem értik. Amikor azt mondom, a fák szoptatják a gyermekeiket, mindenki tudja, mit értek ezalatt.

Videó – A film angol nyelvű trailere

*élő vagy élettelen dolgok, jelenségek vagy elvont fogalmak emberi vagy kizárólagosan emberinek hitt tulajdonságaira utaló kifejezés

(via treehugger)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik