Életmód

Füvet kaszál, fát vág, csákányt ragad és eltolja a talicskát is a siroki polgármester

Megmaradt annak, aki volt. Nem snassz a kétkezi munka.

Tuza Gábor amolyan születésnapi ajándékként élte meg, amikor 2014. október 12-én Sirok polgármesterévé választották. A település első emberének ugyanis október 13-án van a születésnapja, így gyakorlatilag a két esemény időpontja egybeesett.

Falugyűlést nem rendeztek nélküle

A dolgok lényegét tekintve azonban a polgármesterség és a civil élet mit sem változtatott Tuza Gáboron. A tősgyökeres siroki lokálpatrióta – bár az élet kalandos ösvényein élt ugyan más településeken, sőt külföldön is – 1985-ben visszatért gyökereihez. Az pedig, hogy bizalmaz szavaztak neki a helyiek, cseppet sem meglepő, mert bőven akadt előzménye.

A siroki vár madártávlatból. A polgármester a Vártársaság alapító tagja.
A siroki vár madártávlatból. A polgármester a Vártársaság alapító tagja.

A helyi közösségéért folytatott munkámat évtizedekkel ezelőtt elkezdtem – mondta érdeklődésünkre a polgármester. – „Hazatérésem” után megnősültem, vállalkozni kezdtünk, és az első pillanattól kezdve figyeltem az itteni élet minden rezdülését. Falugyűlést biztosan nem rendeztek nélkülem, azokon pedig mindig elmondtam ötleteimet, javaslataimat a helyi lakosság érdekében.

Polgárőr és vártársasági tag

Az akkori tanácselnök, majd 2014-ig polgármesterként tevékenykedő Lakatos István biztatta arra, hogy induljon el az 1990-es önkormányzati képviselőválasztáson. Kötélnek állt, s azon vettem észre magát, hogy azóta minden választáson elnyerte a helyiek bizalmát. 2010-2014 között már alpolgármesterként dolgozott.

Rendszeresek a várnapok. Az ősök mesterségét Tuza Gábor is kipróbálja ilyenkor.
Rendszeresek a várnapok. Az ősök mesterségét Tuza Gábor is kipróbálja ilyenkor.

’92-ben egyik alapítója voltam a helyi polgárőrségnek – emlékezik Tuza Gábor –, ma is ott vagyok közöttük. A alapítója voltam a Vártársaságnak, akikkel nagyon sokat tettünk a múltban is a falu szépítéséért, csinosításáért. Három cikluson át a Heves Megyei Közgyűlés tagja is voltam, és négy éven át a megyei ifjúsági- és sportbizottság elnöki teendőit is elláttam.

Fűrész, kasza, balta

A legnagyobb közösségi portálon nyitott könyv a polgármester élete. Innen tudhatjuk, milyen fejlesztések, események történnek Sirokban, hol gombászik, fotózik, kirándul, süti finom pogácsáit, vagy éppen tesz eleget közszereplésének. Az pedig nem megszokott látvány egy polgármester életében, hogy a róla közzétett fotókon, nem nyakkendősen, hanem munkaruhában, gumicsizmában, hol fűrésszel, hol kaszával, hol baltával a kezében dolgozik a helyi civilekkel együtt a település csinosításán.

Amikor előkerül az a bizonyos motorfűrész...
Amikor előkerül az a bizonyos motorfűrész…

Miért vonnám ki magamat ebből, az olykor valóban fizikai munkát igénylő közösségi elfoglaltságból? – teszi fel mintegy önmagának a kérdést. – Igen: ha kell, hóban, sárban együtt dolgozom szabad időmben a helyiekkel. Ha kell füvet kaszálok, cserjét metszek, fát vágok, csákányt ragadok, talicskázom a szemetet. Nincs ebben semmi különös, ráadásul én erdész családban nőttem fel, tudom, mi a kétkezi munka.

Hat szakmája van

Tuza Gábor mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, azt követően pedig több szakképesítést szerzett. Autóbusz- és híddaru vezető, kotrógépkezelő, szarvasmarha-tenyésztő, gombatermesztő, kereskedő végzettsége is van. Oka egyszerű: aktuális vállalkozásához, munkájához mindig kellettek a szakmai végzettséget igazoló papírok.

Közösségi programokon is együtt van a helyiekkel
Közösségi programokon is együtt van a helyiekkel

Kikérte magának, hogy ne polgármester urazzák

Mi Tuza Gábor imidzse? – teszem fel végül a kérdést. – A fűrészes megjelenések, a közösségi rendezvényeken történő aktivitás, esetleg a kétkezi munkás polgármester képe?

Nem imidzs ez. Vallom, hogy válasszák meg az embert bármilyen közéleti funkcióba, mondjuk polgármesternek, maradjon az és olyan, aki és amilyen a való életben. Sirok vezetőjeként az maradtam, aki voltam. Megválasztásom után ezért is kértem mindenkit, hogy a polgármester uramozás helyett maradjunk a szokott megszólításnál, legyek én csak továbbra is Gábor.

És közvetlen környezetének, munkatársainak Gábor is maradt. Mint mondja: így van ez rendjén.

Sirok és a turizmus

Turisztikai ajánlatukban a vár meghatározó szerepet kap, bár a helyi műemléki templom, a kőkúti kápolna és a tájház is sok látnivalót kínál. A vár részleges felújításával tovább nőtt a turisták érdeklődése a település iránt, mely érezhető az idegenforgalomban érintett szolgáltatók – vendéglátók, szállásadók, kereskedők – forgalmán. A nyaranként megrendezésre kerülő várnapokon, és az őszi Siroki Vár Napja rendezvényen mindenkor látványos programokat kínálnak. A település legnagyobb rendezvénye a nyári országos motoros találkozó, mely tízezernél is több látogatót vonz a Heves megyei településre.

Tízezernél is többen vesznek részt a motoros találkozókon
Tízezernél is többen vesznek részt a motoros találkozókon
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik