Mozaik

Romániából megint mérgező anyagot hoz a víz a Tiszába

Zagy került hétfőn egy román bányavállalat tározójából az Aranyos folyóba. A mérgező szennyeződés hamarosan elér a Marossal Csongrád megyébe.  

Egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba. Előzetes becslések szerint mintegy hatezer köbméternyi mérgező anyag került ki a természetbe az alatt a mintegy három és fél óra alatt, amíg a régi leürítő rendszeren keresztül ömlött a zagy a tározó völgyében folyó patakba, majd onnan az Aranyos folyóba- olvasható a vg oldalán.

A szakember szerint vastagították a héten a kőágyat, és a patakmederben két másik gátat is építettek.

Egyelőre nem találtunk végleges megoldást arra, hogy miként avatkozzunk be. A vezeték, úgy tűnik, nagy nyomásnak van kitéve.

A gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét ugyan lezárták nagy mennyiségű kővel és földdel, de szerdára már ezen is átszivárgott a szennyezett víz. Végleges megoldást még nem találtak arra, hogyan akadályozzák meg a további szennyeződést. A baleset után mindenesetre nagy mennyiségű vizet engedtek a Topánfalva fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígították a szennyezést.

Hogy milyen hatással lesz a folyók élővilágára, azt egyelőre még nem lehet tudni

A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz.  Döglött halakat mindenesetre nem láttak az Aranyosban. A szennyezés 200 kilométert tesz meg, ahol a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, mígnem Szeged közelében a Tiszába. Ez a hét elejére várható.

Címlapfotó: Alternatív energia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik