Életmód

Meg vannak számlálva a 2500 éves új-zélandi szent kaurifenyő napjai

Új-Zéland legidősebb és legszentebb fáját 60 méter választja el a biztos haláltól, miután egy gombás megbetegedés megállíthatatlanul pusztít országszerte, írja a The Guardian.

A Tane Mahuta (az erdő ura) egy hatalmas új-zélandi kaurifenyő a Waipoua erdőben az ország északi részén, amire a maorik (Új-Zéland őslakos polinéziai származású népe) szentként tekint.

A fa becslések szerint 2500 éves lehet, törzskörmérete 13.77 méter, lombkoronája 35 méter széles, és több mint 50 méter magas. Évente több tízezer turista látogat el a növényhez, hogy leróják tiszteletüket és szelfiket készítsenek vele.

A legendás fa túlélését most a kiszáradás fenyegeti, ugyanis egy attól 60 méterre található kaurifenyőt már megfertőzött egy visszafordíthatatlan, halálos betegség.

Ha a kórt nem sikerül megállítani, kiirthatja Új-Zéland féltve őrzött őshonos faját, amit szépsége és ereje miatt a hajógyártásban és az építészetben is használnak.

Flickr

Eddig hiába próbálta a helyi maori törzs megállítani a fertőzés terjedését, nincs rá gyógymód, a szakértők pedig nemzetközi segítséget sürgetnek, hogy megmenthessék a Tane Mahutát.

Amanda Black, az új-zélandi Lincolni University kutatója úgy becsüli, hogy a fa legkésőbb három-hat hónap múlva megfertőződik, mivel a terjedelmes gyökérrendszere 60 méteres a föld alatt.

Nincs több időnk a tudományos kísérletekre, azonnal választ kell találnunk a problémára. Ki fogunk futni az időből

– fogalmazott, hozzátéve, bár nincs gyógymód a betegségre, lassítani lehet a folyamatot.

Mint mondta, a maorik az őseiknek tekintik a fát, ezért annak elvesztése olyan lenne, mintha egy családtagjuk halna meg.

Flickr

Az egyik megoldás az lehet, ha teljesen lezárják az erdőt, a fáknak ugyanis pihenésre van szükségük. Ezt viszont csak a kormány rendelheti el.

Eugenie Sage természetvédelemért felelős miniszter arról beszélt, a betegség lesújtó Új-Zéland egyedülálló flóra és faunája számára, de annak terjedéséért elsősorban nem az emberek, hanem a vaddisznók felelnek.

Egyelőre tehát csak imádkozni lehet a világ legnagyobb élő új-zélandi kaurifenyőjéért.

Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem érintkeznek egymással
A koronafélénkséget az 1920-as években fedezték fel, azóta nincs rá tudományos magyarázat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik