Kertünk-Portánk

Aki gyümölcsfát ültet kertjébe, egész életében egészséget szüretelhet

Néhány gyümölcsfa elültetésével egészséges vitaminforrást biztosíthatunk az egész családnak.

Diótorta, almás lepény, aszalt szilvával töltött pulykamell, hideg meggykeszőce – pillanatok alatt összefut szánkban a nyál egy-egy ízletes étel hallatán. A receptek felkutatása mellett legnagyobb fejtörést rendszerint a friss, egészséges alapanyagok beszerzése jelenti legtöbbünk számára. Kertünkben ezért is célszerű átgondolni néhány szép gyümölcsfa telepítését.

Virágzó gyümölcsfáink tavasszal kertünk pompás díszei – Fotó: Pixabay
5 hasznos tipp a gyümölcsfák tavaszi ültetéséhez
A hagyományos őszi gyümölcsfaültetés helyett az enyhe tavaszi időjárás lehetővé teszi a március végi, április eleji munkálatokat.

Dióbél királyfi

Vidéki tájaink falusi, tanyasi portáinak évszázadok óta tisztelt alakja a diófa. Ágain ezerszám teremnek a csodálatos gyümölcsök, ősidőktől fogva termékenységi jelkép. Kemény héjba zárt, ízletes gyümölcsét őseink sokoldalúan hasznosították, napjainkban a gyógyászatban újra felfedezték kedvező élettani hatásait.

A dió termése kiváló élettani hatásokkal rendelkezik – Fotó: Pixabay

Termését nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, préseléssel kinyert olaját a konyhában használjuk. Falun régen még a termésben található hártyákat is felhasználták.

A szárított diólevélből készült főzet a vérerek falát erősíti, csökkenti a koleszterin szintet, ezért cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott.

Vannak olyan gyógyítók, akik szerint az agyműködést serkenti a dióbél rendszeres fogyasztása, népi gyógyászaink pedig rák gyógyítására, megelőzésére javasolják. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét, salaktalanító hatású, elősegíti az emésztést, valódi csodaszer.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Naponta egy alma, az orvost távol tartja!

Számtalan ősi mítosz és jelkép kapcsolódik az ízletes gyümölcshöz. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés gyümölcse, a görög mitológiában pedig Parisz a legszebb istennőnek, Aphroditének ítélte oda az aranyalmát. Magyar népmeséinknek gyakori szereplője a varázslatos almafa.

Szerte a világon hétezer almafajtát ismernek, hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs, szinte minden házi kertben megtalálható.

A konyhában jól ismert alapanyag, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak előszeretettel használjuk, nem utolsósorban ízletes, közkedvelt sütemények készülnek belőle.

Teáját hurutok, bélgondok ellen javasolják, gyümölcse nyersen számtalan betegség megelőzésében kulcsfontosságú. Frissen facsart leve az agyműködést segíti. Jeles írónk, Márai Sándor egyik könyvében ébredés után, éhgyomorra javasolja a reszelt alma fogyasztását.

Almatárolási praktikák - Próbáld ki tesztünket
Egyszerű teszttel megállapíthatjuk, hogy milyen minőségű almát választottunk.
Vaníliás gyümölcsrizs meggyel. Egy könnyű és ízletes nyári csemege – Fotó: Tóth A. Péter

Egy, megérett a meggy

Könnyen termeszthető, ezért is rendkívül népszerű gyümölcs a meggy, vidéki utcákon úton-útfélen belé botlunk.

Megfelelő környezeti viszonyok mellett egy érdi bőtermő már három évesen tíz-tizenöt kiló gyümölccsel ajándékozhat meg bennünket.

A gyümölcs június első napjaiban már szedhető, ezért mindenképpen célszerű csemetéjét kertünkbe ültetnünk. Pompás mártást és ízletes süteményeket készíthetünk belőle. Egy forró nyári napon lehűtött meggyleves, vagy a családi ebédet lezáró porcukrozott meggyes pite sokak kedvenc eledele.

Aszalt alma – Fotó: Tóth A. Péter
Alma házi aszalása – Fotó: Tóth A. Péter
Aszalt szilva házilag – Fotó: Tóth A. Péter

Hull a szilva a fáról

Mifelénk tréfásan csak pálinkafa névvel illetik ezt a meggyhez hasonlóan igen közkedvelt gyümölcsfát. Egy szakszerűen gondozott szilvafa évi fél mázsa termést is hozhat, mégis, Magyarországon átlagosan 6-7 kilónyit fogyasztunk belőle csupán.

Bár a hagyományos, magyar konyha sokoldalúan használja, mégsem ez ugrik be először a kékeslila gyümölcsünkről. Világhírű szatmári szilvapálinkánk mellett köztudott, hogy cefréje országosan is egyik legelterjedtebb alapanyaga párlatainknak.

Aszalványát sütemények mellett húsos ételekben is felhasználhatjuk.

A szilvás lepény ízletes és egészséges – Fotó: Tóth A. Péter
Kellemes ízvilágú, remek csemege az almás palacsinta – Fotó: Tóth A. Péter
Hidegen és melegen egyaránt finom az almás kelt palacsinta
Tálalhatjuk egyszerűen fahéjas porcukorral megszórva, lekvárral vagy vaníliamártással.

Végezetül néhány jó tanács gyümölcsfáink sikeres ültetéséhez

  • Egy facsemete 3-4 esztendő múltával fordul termőre, ha hamarabb szüretelnénk, inkább konténeres, 3-4 éves csemetét vásároljunk!
  • Ültetéskor alakítsunk ki megfelelő mélységű gödröt, a földet tapossuk meg, tömörítsük!
  • Tányérozzuk ki a fát megfelelő mélységben és szélességben!
  • Szárazabb tájainkon nyaranta mindenképpen árasszuk el gyakran és bőségesen szomjazó gyümölcsfánk tövét!

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik