Kertünk-Portánk

Díszítsük kertünket látványos és csodaszép virágoszlopokkal

A beültetésre alkalmas növények választéka nagy.

A kis alapterületen felfelé nyúló virágoszlop lenyűgöző látványt nyújthat, különösen nyári virágpompájában. Minimális helyigénye miatt akár egy aprócska kertben is helyet szoríthatunk neki.

Előnye, hogy ott is nevelhetünk virágot, ahol a természetes életfeltételek nem a legmegfelelőbbek, valamint erkélyen, balkonon, tetőteraszon, de akár szobanövényként is tehetünk velük egy próbát. Mivel körkörösen is beültethető vagy akár közvetlenül a fal mellé is elhelyezhető, remek megoldás a csúnya felületek vagy hiányosságok elfedésére.

A beültetésre alkalmas növények választéka nagy: ilyen az egynyári petúnia, vasvirág, sarkantyúka vagy az évelő muskátli.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

365bekescsaba300 (@365bekescsaba300) által megosztott bejegyzés, Jún 29., 2018, időpont: 3:03 (PDT időzóna szerint)

Alapanyagok és elkészítés

Készülhet természetes fa vagy bambusz szálakból, de fémből és műanyagból is, az a fontos egyedül, hogy ne tartalmazzanak mérgező anyagot a növény miatt, és kellően tartósak legyenek.

A fém vagy műanyag csövek csavarkötéssel erősíthetők egymáshoz az érintkezési pontjaikon, a bambuszkötegek vagy a lécek pedig egyszerűen madzaggal is egymáshoz rögzíthetők.

A méreteket a rendelkezésre álló hely alapján határozzuk meg, valamint érdemes mozgathatóra készíteni a virágoszlopot, ha van rá lehetőségünk, ezt az alulra szerelt görgőkkel könnyedén megoldhatjuk, de nagy virágcserepet is tehetünk alá, ha nem nagyon akarjuk mozgatni a későbbiekben.

Alakja, formája hosszú, hengeres, vagy kissé keskenyedő gúla, piramisforma lehet, de egyéni ötlettel más is elképzelhető, csak a túl bonyolult alakzatokat kerüljük, mert ezek fokozottan érzékenyek a kiszáradásra.

Köbméterenként 500-600 kilogrammnyi föld súlyával is számolnunk kell, emiatt sem érdemes másfél méternél magasabb, illetve fél méternél nagyobb átmérőjű virágoszlopot tervezni, készítsünk inkább többet belőle lehetőség szerint.

A váz borítása műanyag bevonatú kerítésfonattal vagy még inkább apró szemű fémhálóval történjen. A hálófonatot a méretre szabása és felhelyezése után fonásszerűen vezetett fém vagy műanyag szálakkal rögzítsük. A kibéleléshez fekete színű műanyag fólia a legmegfelelőbb tartóssága és a környezetébe való jobb beolvadása miatt.

Vízelvezetés

A fóliabélelésen belül szívatószőnyegből vagy felmosórongyból levágott darabot helyezzünk el belső bélelésként úgy, hogy kissé a peremrészeken túllógjon. A földtartót legalább néhány centiméteres alátétre állítsuk, hogy a felesleges víz meg ne rekedjen alul, mert az korhadást, rothadást idézne elő. A megemelés és a gördíthetőség egyszerre teljesül, ha az egész állványt bútorgörgőkre helyezzük, ez ráadásul minden irányba fordítható.

A vízlevezetésre is gondolnunk kell, erre a célra a legalkalmasabb egy középre behelyezett, négy-öt centi átmérőjű, durva kavicsokkal megtöltött papírkartonból kialakított cső. A felső csőnyílásra kell még egy alj nélküli cserép, amelyen keresztül a cső rendszeresen utántölthető vízzel. A karton idővel ugyan szétmállik, de kavicsmagja megmarad.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🍅 Kazuko 🍅 (@kazuf.mama) által megosztott bejegyzés, Márc 29., 2019, időpont: 7:07 (PDT időzóna szerint)

A felesleges víz összegyűjtésére és elszivárgásának a megkönnyítésére terítsünk szét az egész alján sódert, salakot vagy égetett agyaggranulátumot kis mennyiségben, arra pedig zsákvászont vagy felmosórongy darabot tegyünk takaróként, hogy meggátolja a vízgyűjtő eltömődését.

A beültetést a földdel való feltöltéssel párhuzamosan végezzük, előzetesen jól megöntözött növényekkel. Amikor az egy szintre szánt növények mind a helyükre kerültek, a hézagokat töltsük be földdel. Ha egy szinttel végeztünk, következhet a felette lévő berendezése.

Beültetés

Enyhén nyirkos, morzsalékos, inkább kissé savanyú, mintsem meszes, laza földet használjunk. Lazításként egynegyed, egyharmad arányban homokot keverjünk a földhöz, a rostos tőzeggel kiegészített földkeverékhez.

A földkifolyás megakadályozása viszonylag egyszerű a bélésanyag túl nagyra sikeredett kivágásakor is, a következő módon. Zsákvászonból vagy felmosórongyból ki kell vágni a keletkezett lyuknál valamivel nagyobb darabot, és ennek a közepét kell kissé behasítani, hogy a hasítékon át lehessen bújtatni az ültetésre váró növény gyökérzetét. Ezután a zsákvászont a lyuk körül, belülről szét kell teríteni a lyuk lezárásaként.

Íme egy videó segítségül.

A virágoszlop kezelése és ápolása egyszerű, nem túlzottan idő-, és munkaigényes. Földje legyen mindig enyhén nyirkos, amit két-három naponkénti öntözéssel érhetünk el az időjárástól függvényében. Csepegtető öntözőrendszerrel az öntözés teljesen automatizálható.

A dús virágzás érdekében minden második héten tápoldatozhatjuk június közepétől, de ha kellően tápdús talajba ültettünk, nincs rá feltétlenül szükség.

Leginkább a rossz vízellátás, elsősorban a túlöntözés, esetleg a nagyfokú beárnyékoltság miatt legyengült növények válhatnak érzékennyé a kártevőkre és a fertőzésére, ilyenkor azonnal kezdjük el a hatékony védekezést, például a kevés mosogatószeres vízzel való permetezés hatásos lehet, különösen levéltetvek esetén.

A virágoszlopokat az első erősebb őszi fagyokig csodálhatjuk a kertünkben vagy a balkonon. Miután eltávolítottuk a maradványokat, a ki kell szárítanunk az átteleltetéshez, így jó esetben még egyszer használhatjuk az oszlopokat. A virágoszlop egyéb részei természetesen maradéktalanul újra használhatók.

Kiemelt kép: Kreatív Mánia/Facebook

Az emelt kert nagyágyúja a kulcslyuk kert
Az emelt kertek minden kiváló tulajdonságát magában hordozza, és bónuszként plusz előnnyel is rendelkezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik